НОВИНИ

Ивелин Такоров, ВМА: Темата за донорството вече не е табу в обществото

Проблемът в това, че трансплантационната програма на България буксува вече повече от десетилетие, е именно липсата на донори. Това заяви в студиото на "Още от деня" завеждащият Първа клиника по Коремна хирургия във ВМА доцент Ивелин Такоров.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 20.11.2019
6256
Чете се за: 00:51 мин.
Още

"Няма как да измерим дали има ръст на желаещите да станат донори, но е факт, че провеждането на кампанията "Да! За живот!" от страна Министерството на здравеопазването доведе до една по-мащабна дискусия в обществото и вече темата не е табу", каза още доцентът.

Той допълни, че очакват да има позитивни резултати.

"По отношение на самата трансплантология нямаме големи различия с европейските центрове, тъй като и нашият е ситуиран на същата база - една много добре развита чернодробно-панкреатична хирургия, която ни позволява при наличие на донорска ситуация, по най-добрия начин да се справим със самото трансплантиране на черния дроб, тъй като ежедневното боравене със съдови анастомози, с тежка хирургия дава една тренираност на екипа дори в състояние на много ниско ниво на дарителство. От тази гледна точка, нашите резултати са напълно съпоставими с тези, постигани от водещите европейски центрове", каза доцент Такоров.

Според него основната разлика е в обема на трансплантационната дейност. "За съжаление обемът на трансплантациите е много нисък", допълни доцентът.

Той каза още, че средствата за извършване на трансплантации са достатъчни, но липсата на донори остава основният проблем.

"България не е напълно интегрирана част от Европейската донорска система. Фалшиви са очакванията, че членувайки в тази асоциация, ние ще можем да получаваме органи. До такава процедура по износ на органи в трети страни се стига тогава когато няма нуждаещ се в самата страна, където е кондициониран донорът, а това се случва рядко в страните с развити трансплантационни програми", допълни доцент Такоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Иранският президент обяви, че уличните протести са били овладени
​Иранският президент обяви, че уличните протести са били овладени
Родният дом на Хитлер става полицейски участък
Родният дом на Хитлер става полицейски участък