По отношение на урана във водата президентът Радев е бил запознат с тезата на БСП, но явно не запознат с работата на служебните министри по проблема. Важно е да се изясни каква е реалната обстановка и има ли риск за здравето на хората. Това каза бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева в студиото на "Още от деня".

Днес министърът на здравеопазването увери, че към настоящия момент не съществува риск за здравето на хората. Сформирана е междуведомствена работна група от трите министерства, очакваме мерки и действия. Моето лично мнение е, че трябва да бъдат привлечени и Българската агенция по безопасност на храните, и Министерство на икономиката, за да има цялостна картина и бързо и спешно да се предприемат всички необходими мерки, за да няма дори и съмнения за рискове за здравето на хората.

Днес стана ясно, че има разлика между състоянието на подземните води и качеството на питейната вода. Важно е какво се подава на потребителя от ВиК дружеството. Според данните на министъра на регионалното развитие и министъра на здравеопазването до 4 април не е имало влошаване на качеството на водата за потребителя. Въпреки това трябва да се извършат проверки дали е имало бездействие и ако има вина да се поеме отговорност. Сега трябва да се предприемат бързи действия“, подчерта Василева.

Служебното правителство трябва да отпусне средства за изграждането на паралелно водоподаване“, даде съвет тя.