В кулоарите на Неформалната среща на външните министри в София, сръбският външен министър Ивица Дачич даде специално интервю за БНТ. Дачич коментира, че когато се говори за Косово, е неприемливо отделни външни министри да отправят към Сърбия арогантни, по думите му, послания с призиви да признае независимостта на Косово, ако иска да стене членка на ЕС. Думите за статута на Косово са на германския първи дипломат Зигмар Габриел в рамките на посещението му в Прищина.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич определи Стратегията на ЕК за Западните Балкани като "изключително добра", тъй като, по думите му, за първи път се отваря ясна времева перспектива за евентуалното членство на Сърбия и Черна гора в ЕС.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Това е много добре - защото, както знаете, когато бях министър на вътрешните работи, Сърбия получи либерализация на визовия решим със страните-членки на ЕС, и това много помогна за подобряването на отношението към ЕС и на нагласата им за присъединяването ни.

Но, допълва външният министър, в Стратегията има и нелогични неща.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - В тази стратегия пише, че двустранните спорове трябва да се решат окончателно преди влизането в ЕС. Че ЕС не желае да си внася нестабилност. А аз попитах своите колеги - добре, как се сетихте сега за този принцип, когато Сърбия трябва да влиза в ЕС? А доскоро, до миналата, по-миналата или преди няколко години, Словения и Хърватия станаха членки на ЕС и сега имат голям граничен проблем.

Дачич реагира остро и на думите на германския външен министър Зигмар Габриел, че за да се присъедини към Съюза, Сърбия трябва да признае независимостта на Косово.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Помолих всичките ми колеги да си правят сметката какви послания изпращат към Сърбия. Призовах ги да се придържат към общата позиция на ЕС. Когато се говори по въпроса за Косово, е абсолютно контрапродуктивно и неприемливо отделни колеги министри на външните работи да правят арогантни послания към Сърбия - че Сърбия трябва да признае едностранно провъзгласената независимост на Косово, ако иска да стане членка на ЕС. Недейте да ни пращате такива послания за нещо, което не искате да чувате по отношение на вашите държави. Това е унизително и абсолютно неприемливо за Сърбия.

Сърбия ще продължи да търси решения на проблемите в региона чрез диалог и по мирен път, обяви външният министър.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Ние ще продължим с диалога, но този диалог и трайното решение предполагат договор, с който ще бъдат уважени интересите и на двете страни. Ще продължим с този диалог в интерес на мира и стабилността в региона. В интерес на решаването на двустранните въпроси с диалог и по мирен начин. Но без каквито и да било, без такива арогантни послания, които се чуват дори насред Белград. Ако някой иска да дойде в Белград, за да ни каже нещо такова, мисля, че няма нужда да си губи времето. Сърбия със сигурност няма да изпълни това по такъв начин.

Дачич благодари на словенския си и унгарски колеги - Карл Ерявец и Петер Сиярто, според които, Сърбия и Черна гора могат да се присъединят към ЕС доста преди 2025 година.

Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия - Бих искал да бладогаря на всички страни, които се изказаха позитивно за Сърбия. И, разбира се, на България, която е председателстваща. Мисля, че това са много значими неща. Важна ще е и конференцията, която ще се състои тук и ще е практически най-голямата сбирка след Солун през 2003 година, където се говореше за някаква европейска перспектива.

Сръбската страна все още не е признала независимостта на Косово от 2008 година. Дачич неведнъж е заявявал, че сръбската страна няма да се откаже от опазването на сръбския народ в Косово.