НОВИНИ

Изабела Шопова разказва за своята различна Коледа

Тя е Изабела Шопова - математик, инженер и писател. Точните науки не са приглушили чувствителността й. Живее и работи в Австралия. От 15 години за първи път ще празнува Коледа в България и с огромна радост се потапя в позабравени емоции.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:09, 18.12.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Изабела Шопова
С умиление си спомням носталгичния аромат на сняг във въздуха, красивата коледна украса по улиците, студът ѝ който щипе и зачервява бузите гони към топли ъгълчета с червено вино и вкусни гозби.

Казва, че на другия край на света, там където сега минават дните й, Коледните празници са пропити с доза носталгия и много спомени.

Изабела Шопова
И по тази причина е много болезнен, много емоционален момент за емигрантите, които са далеч от всичко близко, родно от детските си спомени. Коледа е връзката ми с миналото, със себе си, с Родината, с близките, с приятелите.

Първата Коледа в Австралия за Бети е наистина различна-свързана е с пътуване до центъра на континента, в пустинята - далеч от цивилизацията, с много жега и насекоми, и едно уникално единение с Вселената. Групата е бивакувала на открито под осеяното от светлина небе.

Изабела Шопова
Това е най магнетичния спомен, който имам изобщо в живота си. Събудих се отново и срещнах лице в лице, очи в очи Бог. Вселената се беше надвесила над мен ниско с милиони, милиарди звезди. Южното полукълбо има много повече звезди от северното полукълбо. Коледното небе на южна Австралия. Беше най-красивото ми коледно преживяване.

Празниците са времето, когато Бети се отдава на приключения. Пробва скокове с парашут, скално катерене плуване в кипящите води на водопад, и сбъдната й мечта - Антарктида. Там се ражда книга й "На юг от разума ", която по някакъв начин и подарява още една различна Коледа - този път на родна земя.

Изабела Шопова
Антарктида - за ледената кралица на Южните морета, за нейните хора , пингвини , китове , тюлени, за нейните ледове , скали , метеорити и за много други неща

Между различните континенти, хубави и лоши емоции, разни хора и много преживелици, Бети се взира в същността на коледния празник.

Изабела Шопова
Коледа е време да погледнем назад, да оценим себе си, живота си годината, да простим на близките и най- вече на себе си за да можем да прекрачим нататък и да продължим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японци и българи изработват радари за брегова охрана
Японци и българи изработват радари за брегова охрана
Недоволство срещу Комисията за защита на потребителите
Недоволство срещу Комисията за защита на потребителите