НОВИНИ

"Избирам да избирам" в столичното 119-то училище

Ученици от столичното 119-то училище дискутираха с водещите от БНТ Нора Арсова и Юлия Стефанова въпроси, свързани с предстоящите избори. В рубриката ни "Избирам да избирам" ви представяме темите, които вълнуват младите хора преди парламентарния вот на 26 март.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:30, 07.03.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Избори 2017

Вниманието им сега е насочено повече накъде ще продължи пътя им след два месеца, когато завършат гимназия. Кандидат-студентски изпити, университети - в България или в чужбина. Макар че не им остава много време да мислят за изборите, няма съмнение, че ще упражнят правото си на глас. Намерили са и своя начин за събиране на достоверна информация за това кой кой е в политиката.

Димитър Крумов: Фокусирам се повече върху интернет статии, чуждо мнение, това което е вкъщи.

Петър Събев: Аз си формирам моето мнение - най-вече от родителите, от интернет и от телевизията.

Оказа се обаче, че не знаят, че в бюлетината, с която гласуваме, може да изразят и преференция.И тази възможност да преподредят листата им допада.

Димитър Крумов: Ако ти имаш избор от хора и сметнеш, че единият предлага повече, отколкото другия защо да не го повдигнеш на въпрос.

Нора Арсова - водещ на "По света и у нас": Те имат нужда в училището да говорят повече за политика или за обществено значимите неща. Мисля че това им липсва и трябва да се обърне внимание. Това е някакъв сигнал, това долових аз от нашата среща.

Някои от тях вече имат опит от президентския вот, други ще гласуват за първи път. А към хората, които се борят за парламента, имат доста високи изисквания.

Петър Събев: Трябва да мисли за народа, според мен. Второ, което е, да е високо образован.

Йоана Колева: Той трябва да е сърцат, трябва да мисли за другите, неговата работа е да мисли повече за народа, за другите, не за себе си.

Юлия Стефанова - водещ на "По света и у нас": На политиците ще им е изключително трудно да спечелят доверието на конкретно тези млади момичета и момчета, с които ние се срещнахме. Те някак подхождат с недоверие, скептични са, но въпреки това са решени да избират.

Младите хора имат и конкретни препоръки към новия парламент - да работи за подобряване на здравеопазването и образованието у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са очакванията на студентите и как могат да гласуват?
Какви са очакванията на студентите и как могат да гласуват?
​Филмът на репортеката ни Мария Чернева с премиера на голям екран
​Филмът на репортеката ни Мария Чернева с премиера на голям екран