НОВИНИ

"Избирам да избирам" в журналистическия факултет в СУ

Кампанията "Избирам да избирам" на Българската национална телевизия срещна първокурсници по журналистика с лица на обществената медия в разговор за предизборната кампания и ролята, която медиите имат в нея. В края на март тези студенти ще могат за пръв път да избират народни представители.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:10, 04.03.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Почти всички от курса вече са участвали в избора на президент преди няколко месеца и сега също смятат да гласуват. За кого - отсега само един от студентите е наясно. В предизборната кампания до момента виждат повече пиар отколкото журналистика, а посланията на част от кандидатите им звучат еднакво. Някои от първокурсниците вече трупат опит в медии и биха искали самите те да отразяват една по-различна борба за гласове.

Даниела Лалова, 1 курс в специалност "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски": "Повечето хора, които питате "Вие за кого ще гласувате?", те не ви казват определена партия или личност, а те просто казват "не искам да бъде дадена личност, затова ще гласувам за другите". И докато това го има, няма да се стига до консенсус, няма да бъде позитивен вотът и хората няма да го правят с желание. Просто това трябва да се промени и медиите като четвърта власт, според мен, имат главна роля в това."
Николай Беремлийски, 1 курс в специалност "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски": "Да се стремят да предават информацията на обществото без значение какво правят другите медии и пълноценно да информират бъдещите гласоподаватели."
Ангелина Грозева, 1 курс в специалност "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски": "Трябва да има голяма трибуна за всички кандидати, за да може хората да направят своя избор по-лесно. И според мен е важно всеки един човек да гласува и да даде своето мнение."
Аделина Радева, журналист в Българската национална телевизия: "Дешифрират информацията изключително бързо, светкавично бих казала, и могат да разпознават втория план в посланията. Смятам, че на политиците няма да им е лесно с новите избиратели и в това е надеждата всъщност."

Освен платена политическа агитация в предизборната кампания студентите очакват да видят и сблъсък на стратегии за промяна, в който журналистите да питат така, че да стане ясно как големите обещания ще бъдат изпълнени стъпка по стъпка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай увеличава военния си бюджет със 7%
Китай увеличава военния си бюджет със 7%
Скандали в президентската кампания във Франция
Скандали в президентската кампания във Франция