НОВИНИ

Избират първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество

На 20 февруари започна регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество (СРГО), съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

избират първия нас съвет развитие гражданското общество
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 20.02.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики, подкрепящи развитието на гражданското общество.

Той ще се състои от 15 членове - 14 представители на неправителствени организации, избрани чрез национално гласуване, и председател - вицепремиерът Томислав Дончев.

Съветът ще координира изпълнението на националната стратегия за развитие на гражданското общество, ще предлага на правителството план за реализацията на целите ѝ, ще събира информация за финансирането на гражданските организации с публични средства, ще дава становища по всички проекти на нормативни актове, отнасящи се до дейността на гражданските организации.

Администрацията на Министерския съвет инициира създаването на работна група от представители на неправителствени организации и мрежи за изработването на Правилник за организацията и дейността на СРГО. Формирани бяха изборна комисия и секретариат на Съвета.

С цел оптимална публичност, прозрачност и обективност на избора бе разработена уеб базирана електронна платформа за национално гласуване, поддържана от Министерския съвет.

Срокът за регистрация на гражданските организации за участие в избора на СРГО и за заявяване на желание за членство в него е 15 работни дни, а процедурата за избор на членове на СРГО чрез гласуване продължава в рамките на 10 работни дни.

Поканите за регистрация и за гласуване са официални и се публикуват на Портала за обществени консултации (www.strategy.bg).

Що е то СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО?

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет:

ЗА КАКВО: за разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество;

КАК действа Съветът:

- чрез даване на становища по актове и документи, които се отнасят до дейността на гражданските организации;

- чрез координиране на процеса на създаване, изпълнение и отчитане на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации;

- чрез събиране на информация за финансирането на гражданските организации с публични средства и извършване на преглед на потребностите и проблемите на гражданските организации, както и на техните резултати и постижения;

- чрез определяне на приоритетите, правилата и процедурите за разпределение на финансовата подкрепа на проекти с обществено значение на юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

КОЛКО са членовете на Съвета: 15, четиринадесет от които са юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, и Председател. Председателят на съвета – вицепремиерът Томислав Дончев.

КОЙ може да бъде член на Съвета: юридическо лице с нестопанска цел, което има минимум 5 години опит в осъществяването на общественополезни дейности в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие.

КАКЪВ е мандатът на член на Съвета: 3 години от датата на решението на Министерския съвет за определяне на състава на Съвета.

КАКВО възнаграждението на членовете на Съвета: Членовете на Съвета не получават възнаграждение за участието си в него.

КАК се става член на Съвета: чрез участие в процедура за избор посредством уеббазирана електронна Платформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Управляващите трябва да се замислят за начина на тяхното управление
Радев: Управляващите трябва да се замислят за начина на тяхното управление
Евакуираха 400 души заради пожар в хотел в Пампорово
Евакуираха 400 души заради пожар в хотел в Пампорово