Избирателната активност в Украйна на предсрочния парламентарен вот е достигнала 34% към 16 ч, съобщиха от Централната избирателна комисия.

© БГНЕС

Парламентарните избори протичат нормално. Засега нито наблюдателите, нито правоохранителните органи са забелязани системни нарушения, които биха могли да повлияят на резултатите от изборите, заявви заместник-шефът на ЦИК Олег Конополски.

Междувременно стана известно, че полицаи проверяват за миниране на избирателни бюра след постъпила информация, че осем избирателни бюра са минирани. После дошла информация за други девет бюра, този път в Одеска област.

В изборите участват 24 партии и близо 3200 кандидати в едномандатните избирателни райони. Половината от депутатите (225 души) ще бъдат избрани по партийните листи, другата половина – на мажоритарен принцип.

Парламентарните избори трябваше да се проведат през октомври, но президентът Владимир Зеленски обяви разпускането на парламента скоро след като встъпи в длъжност на 20 май.

В Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори

В Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори

Днес в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори. Социологическите проучвания сочат за фаворит партията на президента Володимир Зеленски.