1500 души имат право на глас в пловдивското село Белащица. Много пловдивчни са избрали да живеят тук заради близостта както до големия град, така и до Родопите. В селото расте и най-дебелото вековно дърво в България – 1100-годишен чинар.

Белащица, Родопи

В село Белащица избирателната активност по традция е висока. Миналата седмица до урните са отишли над 50% от жителите.

Цветанка Читакова – кмет на село Белащица
"Надявам се и сега избирателната активност да бъде доста висока. На никой не е все едно кой ще бъде ръководителят на тази държава, защото виждате в какво време живеем."

Много млади хора са избрали да живеят тук заради чистия въздух, близостта до Пловдив и енергията на едно 1100-годишно дърво. Под короната на вековния чинар Пенчо Славейков е написал една от най-хубавите си поеми „Неразделни“. Привлечен от красивата природа писателят често идвал да почива в Белащица. Възхищавал се от величието и красотата на дървото. А легендата разказва, че е донесено от Беласица планина. Посадено било от византийския император Василий Втори Българоубиец. Дървото е с обиколка на ствола над 13 метра. Много често около него се събират хората от селото, които се надяват и новият президент да бъде успешен обединител.

Цветанка Читакова – кмет на село Белащица
"Затова ни трябва наистина един човек, който да обедини енергията на хората и да я насочи в правилната посока."
Алтънка Гайдарова – жител на Белащица
"Да мисли за народа преди всичко."

"Български патриот. Трябва да бъде преди всичко българин."

Величка Георгиева – жител на Белащица

"Най-важно са действията."

В Белащица канят новия български президент да посети селото и да се зареди с енергията на вековния чинар, съхранил се във времена на бури и различни изпитания.