Икономическите проблеми и гражданските свободи. Това бяха двете най-важни теми в разгорещената кампания преди днешните президентски избори в Иран. В страната е регистрирана е висока избирателна активност. Двама са основните кандидати - реформаторът Хасан Рохани, който се бори за втори мандат, и религиозният консерватор Ибрахим Раиси, който се смята за протеже на духовния водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей.

Разкриване на нови 6 милиона работни места, утрояване на размера на помощите за бедни и 26 процента ръст на Брутния вътрешен продукт. С такива откровено популистки обещания консервативните хардлайнери в Иран се опитват да победят Хасан Рохани на изборите.

Надеждите си те възлагат на 56-годишния Ибрахим Раиси - ученик на аятолах Хаменей и дългогодишен прокурор и съдия. Раиси обвинява настоящия президент за икономическата криза. Иран така и не може да се отърси от нея въпреки отпадането на множество санкции след сключването на ядреното споразумение със Запада през 2015 г.

Ибрахим Раиси, кандидат за президент на Иран: Основният противник на Рохани са четирите години некадърна работа.

Рохани е кандидатът на реформисткото движение, създадено преди две десетилетия от тогавашния президент Мохамад Хатами. Той смело обещава все по-големи демократични свободи за населението в Ислямската република, както и все по-голяма откритост към света, за да може да се бори за отмяна на всички западни санкции.

Хасан Рохани, президент на Иран: Трябва да мислим за добруването на народа и надеждите пред Иран, а не да мамим хората.

Знаково - в навечерието на вота и след няколко седмици закани и колебания, че ще върне всички санкции срещу Техеран, администрацията на Доналд Тръмп реши да не го прави. Ако може да се вярва на социологически проучвания в Иран, те му отреждат по-малко от 10 процентни пункта преднина.