НОВИНИ

Имамоглу е готов да работи с Ердоган за по-добър Истанбул

Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в Истанбул с 54% подкрепа. За кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм гласуваха 45%. За втори път в рамките на два месеца президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието губят най-големия и важен град на Турция, след като през март анулираха резултатите. Празненствата по улиците на Истанбул продължиха до малките часове на деня.Александър Марков с още информация.

Александър Марков
от Александър Марков
12:20, 24.06.2019
Чете се за: 01:31 мин.
По света

По улиците на Истанбул празнувах цяла нощ победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха победата му, така както през месец март.

Именно кюрдите не издигнаха свои кметове и гласуваха твърдо за опозицията.

Нашият лидер - Селляхетин Демирташ, ни призова да гласуваме за опозицията и се радвам, направих го от сърце. Сега е време за единство, а не за разделение.

Победата на опозицията празнуваха до последно републиканските крепости - кварталите "Бешикташ" и "Бейликдюзю".

Имаме една мечта: да направим Истанбул отново велик град. Сигурен съм, че - дори след месеци или година - резултатите ще засегнат пряко управляващата партия.
През последните 25 години беше едно и също и сега за пръв път има промяна. Наистина мисля, че тази победа е начало на нещо голямо в политическия живот на Турция.

Блокади от автомобили задръстиха центъра.

Това е демокрацията! Това е демокрацията!

На победния митинг пред десетки хиляди свои привърженици Екрем Имамоглу се обърна към президент Ердоган и обяви: отваря се нова страница за Истанбул.

Екрем Имамоглу, избран за кмет на Истанбул: Тази нова страница ще изпишем със справедливост, равенство и любов. Ще работя и с вас, г-н президент, готов съм да работя в единство с Вас.

Бинали Йълдъръм, който губи за втори път, поздрав Имамоглу.

Бинали Йъдъръм, кандидат за кмет на Истанбул, ПСР: Отсега нататък пожелавам на нашия приятел Имамоглу да служи добре на Истанбул. Ние ще направим всичко възможно да му помогнем.

Президентът Ердоган също честити победата на Имамоглу в официалния си тиуитър акаунт.

Веднага след победата Екрем Имамоглу каза, че иска да си сътрудничи с президента Ердоган за работата, която иска да свърши в Истанбул. Мисля, че това е добро послание. Сега президентът трябва да сътрудничи, защото е президент на всички.

Загубата на Истанбул, обаче, е тежък политически удар за президента Ердоган, защото освен този, партията на президента загуби и всички големи градове в Турция.

;

След 25-годишно управление на управляващата Партия на справедливостта и развитието и президента Реджеп Ердоган - Истанбул, най-големият и важен турски град вече е в ръцете на опозицията.

Опозиционният кандидат за кмет Екрем Имамоглу спечели изборите с 54% - или 4 млн. и 700 хиляди души са гласували за него. Срещу 45% за Бинали Йълдъръм, издигнат от управляващата партия. Той събра 4 млн. гласа. Близо 9 млн. граждани на Истанбул отидоха да гласуват на местните избори от 10 млн., имащи право на глас. 84% е била избирателната активност.

Минути след като станаха ясни първите резултати президентът Ердоган и Бинали Йълдъръм поздравиха Имамоглу, а самият той отправи интересно послание към президента, че е готов да работи с него в името на по-добър Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порой наводни Карлово
Порой наводни Карлово
Президентът Радев участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека
Президентът Радев участва в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека