НОВИНИ

Избори за Съвети на националните малцинства в Сърбия

В съседна Сърбия днес се провеждат избори за Съвети на националните малцинства, включително на българското. 18 хиляди наши сънародници имат право на глас в западната ни съседка.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:50, 04.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

22 са малцинствата в Сърбия. Четири от тях - черногорци, македонци, хървати и руснаци - определят съветите си чрез електорални комисии. Останалите 18, включително българското, гласуват пряко до 21 ч. наше време.

Бранко Ружич, министър на държавното управление и местното самоуправление: Гражданите са заинтересовани да затвърждават традициите, културата и употребата на езика си.

Именно по тези въпроси националните съвети са упълномощени да вземат самостоятелно или да участват във вземането на решения. 926 са избирателните секции в 130 населени места - от Суботица на унгарската граница до Прешево, близо до косовската. Право на глас имат над 500 хиляди души.

В Босилеград и Димитровград изборът е между две движения, водени съответно от кмета на Босилеград Владимир Захариев и от бизнесмена Стефан Костов. Официални резултати се очакват до 4 дни след вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специален имплант връща надеждата на хора с парализирани крайници
​Специален имплант връща надеждата на хора с парализирани крайници
​Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания
​Пореден ден на протест на майките на деца с увреждания