НОВИНИ

Изборите в Албания се отлагат със седмица

Албанските управляващи и опозиция се договориха да отложат провеждането на парламентарните избори в страната със седмица. Така вместо на 18 юни, вотът ще се състои на 25 юни. Те също така представиха и съвместен пакет от мерки, който да гарантира провеждането на вота, съобщава изданието „Болкан инсайт“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:08, 19.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
изборите албания отлагат седмица

В рамките на предложените мерки опозиционните партии ще назначат свой временен вицепремиер и шестима министри, отговарящи за ресорите на вътрешните работи, здравеопазването, образованието, младежта, финансите и правосъдието.

Представителите на опозицията ще назначат и временни ръководители на пет от по-важните агенции в страната, които отговарят за разпространението на енергийни ресурси, регистъра на недвижимите имоти, агенцията за узаконяванията и застрояването, както и тази за затворите и градското развитие.

Като част от споразумението опозицията ще ръководи и Централната избирателна комисия и службата на омбудсмана. Новите назначения целят да осигурят на опозицията исканите гаранции, че общите изболи ще бъдат честни и справедливи.

В текста на споразумението се посочва също, че ще бъдат въведени промени в законодателството, които ще предвиждат по-строги наказания за купуването и продаването на гласове, които вече ще се наказват като корупция.

Очаква се споразумението да бъде продължено и след изборите следващия месец.

По време на разговорите си опозиция и управляващи се договориха да засилят и борбата срещу трафика и производство на наркотици.

С това се слага край на продължаващия от февруари бойкот на парламента от страна на опозиционните партии, които също така отказаха да вземат участие в изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската окръжна прокуратура поиска отстраняване на двамата професори
Пловдивската окръжна прокуратура поиска отстраняване на двамата професори
Хакери са пробили системата на митниците
Хакери са пробили системата на митниците