Парламентарните избори в Швеция изправиха страната пред политическа криза. Лявоцентриският блок е с незначителна преднина пред дясноцентриския. А антиимигрантската партия Шведски демократи влиза в парламента като трета политическа сила.

40,7%, 40,1% и 17,8% - изборни резултати, които поставиха шведската политика в патова ситуация.

Резултатите показват, че имаме нов вид политика, нов вид политическа система, в която действат други правила.

Управляващите социалдемократи отново са първа политическа сила, но с най-ниския изборен резултат от един век. Основната опозицонна дясноцентриска партия също е загубила доверието на избирателите.

Ключов вот за парламент в Швеция

Ключов вот за парламент в Швеция

Гражданите на Швеция днес гласуват на парламентарни избори, очертаващи се като най-важните от десетилетия. Очаква се крайнодясната и антиимигрантска п...

Независимо, че крайнодесните "Шведски демократи" не достигнаха прогнозираните от социолозите 25 процента, те си спечелиха ролята на "политически арбитър" и вече обещаха да упражняват "реално влияние" в парламента.

Странно е, не е шведско, не е демократично. Резултатът наистина е обезпокоителен. Швеция е изправена пред много опасна ситуация.
Салвини: Резултатите от изборите в Швеция са добър знак за изборите за ЕП

Салвини: Резултатите от изборите в Швеция са добър знак за изборите за ЕП

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия Лига, приветства представянето на антиимиграционната...

Шведският премиер - социалдемократът Стефан Льовен призова за сътрудничество между политическите сили.

Стефан Люовен, премиер на Швеция: Най-важното в момента е да не се спекулира, за да бъде оставена силната машина на социалдемократите да действа.

Досега Льовен управляваше правителство на малцинството - между Социалдемократическа работническа партия, Зелените и Лявата партия. Но изборите сложиха край на ерата на управляващите блокове. Предстоят тежки преговори и варианти за коалирине - и то под натиска на националистите.

След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в шведския парламент. Това показват неокончателните данни от парламентарните избори в Швеция, ко...

Джими Окесон, лидер на партията Шведски демократи: Готов съм да преговарям и да си сътруднича с всички останали партии.

Но за привържениците на лявоцентристите коалиране с Шведските демократи ще бъде "Съюз с дявола". Дясноцентриският блок също отказва да влезе в коалиция с националистите.

© БТА