НОВИНИ

Изборна победа за управляващите в Сърбия

Дясноцентристкият премиер на Сърбия и лидер на Сръбската Прогресивна партия АлександърВучич очаквано победи на парламентарните избори. След преброяването на почти 98 процента от бюлетините, партията получава 48.25 на сто от гласовете. Крайнодясната Сръбска Радикална партия на Войслав Шешел се връща в парламента с 21 депутати.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:21, 25.04.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Парламентарните избори в Сърбия бяха предсрочни и свикани от премиера Вучич като своебразен вот на доверие към провежданите от него реформи. Партията на Вучич ще разполага с 131 от общо 250 депутати.

Александър Вучич - премиер на Сърбия: "Изборните резултати показват силна подкрепа за демокрацията, реформите, европейската интеграция и нашето общо желание за по-добро бъдеще."

Досегашният коалиционен партньор на Вучич Сръбската социалистическа партия, основана от Слободан Милошевич и която води преговорите за нормализиране на отношенията с Косово, е с доста по-слаб резултат 11 процента. Крайната десница бележи пробив.

Войслав Шешел - лидер на Сръбската Радикална партия: "Очаквахме по-добри резултати, но най-важното нещо е, че се върнахме в парламента".

Наскоро Шешел беше оправдан от съда в Хага за престъпления срещу човечеството в бивша Югославия и това очевидно е допринесло за популярността му в Сърбия. Позицията на Шешел е, че НАТО и Евросъюзът са едно и също нещо, и който ги подкрепя предава Сърбия.

Националистът предложи коалиция с Прогресивната партия ако тя се откаже от членство от Еворпейския съюз. Не се очаква това да стане, но избиратели смятат, че Вучич не е обграден от способни хора.

Рада Попович - жител на Белград: Сам не може да свърши нищо. Мисля, че е добър като премиер, но екипът му не е добър.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз от март 2012 , но през 2014 отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Изборите не трябва да бъдат манипулирани от чужда държава
Каракачанов: Изборите не трябва да бъдат манипулирани от чужда държава
Кампания “Подари Великден“ в Благоевград
Кампания “Подари Великден“ в Благоевград