НОВИНИ

Изборните помещения в Бурса ще бъдат запечатани

Секционните избирателни комисии в Бурса ще приемат днес изборните книжка от служителите на консулските и дипломатическите служби. Изборните помещения ще бъдат щателно проверени и запечатани. Осем са избирателните секции в града с компактната общност от български изселници. Кметът на града Реджеп Алтепе заяви, че въпреки опашките от избиратели, които се очаква да се извият пред малкото на брой избирателни секции, това няма да създаде проблем за охраната на изборите. В Бурса българските изселници са неразделна част от обществения живот, като много от тях са се издигнали до върха с немалко труд, и сега дават работа на други изселници.

Александър Марков
от Александър Марков
09:12, 05.11.2016
Чете се за: 01:58 мин.
По света

Най-голямата фабрика за производство на стоманени листове в Турция. Основана е от Али Дурмаз - изселник от България, дошъл в Турция през 1952 година. Сега във фабриката работят 1000 души, голяма част от които изселници.

Алтан Арда, генерален мениджър: Ние сме пазарен лидер и в България. Продали сме в България над 1000 машини. Изнасяме продукция за 84 страни.

Гюрсел Сербест работи във фабриката от 1992 година. Родом е от Ардино. И той, като повечето изселници от България тук, са с добро образование. И до ден-днешен си ходи в България.

Гюрсел Сербест, работник: Ако не е всяка година, поне на 2-3 години веднъж отиваме, защото имаме роднини там. Трябва роднинските връзки да не се забравят.

Никой сред изселниците, обаче, не иска да говори за политика.

Гюрсел Сербест, работник: - Какво трябва да направи президентът за страната? Събирам мнения на хората. - Да, ама тоя въпрос не искам да го отварям, по политика не искам... Ще гласувам. - Ще гласуваш? - Да, ще гласувам.

Чанер Мутлу, който говори перфектен български, също е Ардино. Завършил е електротехникум, служил в България, преместил се в Бурса през 2000 година. Има две деца, и двете са родени в Бурса, но често се връщат в България.

Чанер Мутлу, ръководител отдел: Мисля, че образованието трябва обезателно да се промени. И хората да бъдат по-сплотени, да не се позволява на различни групи да разделят хората, защото България е много малка държава.

Сега Чанер е ръководител на 230 души.

Чанер Мутлу, ръководител отдел: - Какво смяташ за изборите, ще гласуваш ли, трябва ли да се гласува, важно ли е? - Ако има секция близо до нас, ще гласувам. Ще проверя дали има секция близо до нас и смятам да гласувам, защото майка ми и баща ми живеят в България и аз често посещавам България. - В Ардино? - В Ардино. В Пловдив. - Харесва ли ти Пловдив? - Естествено.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе казва, че България няма никакви основания да се притеснява по отношение на сигурността в региона. Затова и няма основания за ограничаване на избирателните секции.

Реджеп Алтепе, кмет на Бурса: Както и при предишни избори, ние не изпитваме трудности при провеждането им. Нямаме проблеми. Дори и при вътрешните избори в Турция. В Бурса секциите паднаха от 35 на 8. Така че очакваме да има струпване на избиратели, но това няма да е проблем за нас.

Сега в Бурса ще трябва да се гласува скоростно - по 2,5-3 минути на човек. Ако някой трябва да бъде дописан в списъка или да му бъде разяснена декларацията на майчин език, трите минути ще бъдат недостатъчни.

Реджеп Алтепе, кмет на Бурса - Бурса е голям град. Несигурността остана в миналото. Бурса е един от най-сигурните региони в Турция. Нито един наш жител не се взриви, когато имаше такива атаки. Свободно може да се разхождате навсякъде - проблем са атаките, които идват отвън.

Алтепе пожела следващият български президент да е този, който ще е развие отношенията между двете страни, тъй като, по думите му, Турция била най-добрият приятел на България в региона.

Реджеп Алтепе, кмет на Бурса: Както и при предишни избори, ние не изпитваме трудности при провеждането им. Нямаме проблеми. Дори и при вътрешните избори в Турция. В Бурса секциите паднаха от 35 на 8. Така че очакваме да има струпване на избиратели, но и това няма да е проблем. Бурса е голям град. Несигурността остана в миналото. Бурса е един от най-сигурните региони в Турция. Нито един наш жител не се взриви, когато имаше такива атаки. Свободно може да се разхождате навсякъде - проблем са атаките, които идват отвън.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможностите за допълнителни доходи
Възможностите за допълнителни доходи
Паспортните служби работят извънредно днес и утре
Паспортните служби работят извънредно днес и утре