НОВИНИ

Продължават ожесточените дебати около промените в Изборния кодекс

Спорове в парламента заради гласуването на промените в Изборния кодекс. Изненадващо - обсъждането на поправките беше преустановено заради спешно заседание на правната комисия, която предложи въвеждане на изцяло машинен вот, Но след местните избори тази година. Темата предизвика скандал.От ляво се усъмниха в опит за фалшифициране на изборите. ГЕРБ определиха тези твърдения като атака срещу демократичния ред.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 14.02.2019
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

На 11-ия час от обсъждането на промените в Изборния кодекс, депутатите стигнаха до обсъждането на преференциалния вот - една от най-спорните точки.

Вчера правната комисия реши да се вдигне прагът на това кандидат-депутатът да се изкачи в листата, като изискването е да получи толкова гласове, колкото е един мандат.

От БСП дадоха пример, че ако преди са били няколко хиляди гласа, при тази поправка ще са необходими 15 000 гласа да се изкачи нагоре в листата, а за евровот - 150 000.

От ДПС казаха, че винаги са били последователни в позицията си срещу преференциалния вот.

;

Друга тема, която беще подложена на обсъждане, е дали да има номера пред депутатите и коалициите в интегралната бюлетина. От ГЕРБ предлагат да има - от 1 до 100, а пред преференциите от 100 нагоре, за да се избегне т.нар. феномен „15/15“. Обединените патриоти са „за“ премахването на номерата, а от БСП смятат, че това ще доведе до увеличаване на броя недействителни бюлетини.

;
Стоян Мирчев, БСП за България: Денят започна с 1000 машини и без кворум, в момента говорим за 3 до 6000 машини, но имаме кворум и ще видим самите след малко как ще падне преференцията. Една голяма болка на ДПС. Това е вашата аморална сделка с ДПС, защото вие управлявате с тях.

Тома Биков, ГЕРБ: След като въведем машинно гласуване и като ви победим с него, и тогава да видим какво ще говорите. И ще въведем тези 3000 машини на евроизборите, ще видим резултатите в тези 3000 секции и тогава ще ви натяквам за тия резултати до края на мандата на тоя парламент.

Пламен Христов, „Воля“: Какви ще бъдат тези машини, които, колкото и да са модерни сега, след 4 години ще бъдат модерни или поне достатъчно работещи и като софтуер, и като хардуер. Никакъв шанс.

Драгомир Стойнев, БСП за България: Колеги, Патриоти, вие за какво сте, освен може би да консумирате наистина тази власт, но в крайна сметка това е истината и вие трябва по някакъв начин да реагирате, защото едни хора си прокарват законите, докато вас въобще ви няма.
;
Юлиан Ангелов, ОП: Ние не сме знаели къде се намираме. Вие не знаете, вашите депутати говорят тука за механична машина със зъбно колело и манивела и с масльонка.

Тома Биков, ГЕРБ: Понеже повторихте няколко пъти, че правим сделки да приемаме на ДПС предложения, ами ние явно и с вас сме направили сделка, защото приехме да отпадне втория протокол. Това сделка ли беше, къде се видяхме с вас?

Драгомир Стойнев, БСП: Вие печелите във всички цигански секции. ГЕРБ печелят във всички цигански секции и може би това е единствената причина вие да не искате машинното гласуване и това е ясно, и това е факт.

Рамадан Аталай, ДПС: Аз за сделки няма да говоря. Онзи страх, онзи страх, впрочем Вас ви е страх от малцинствата. Дясната страна ви е страх от ромите, лявата страна разбрах, че ги е страх от циганите.
;

Днес общественият съвет към ЦИК, в която членуват различни организации, излезе с позиция, че промените в изборните правила не трябва да се правят преди вота:

Стоил Цицелков, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК: Крайно разочаровани от това, което се случи, ние излязохме с тази позиция. Както можете да предположите, ние не я написахме в последния момент. Това е нещо, около което ние сме обединени и избрахме сега да го публикуваме като крайно наложително. В момента има фактическа отмяна на преференцията, която и ние като обществен съвет много сме се борили да се случи и всички анализи и доклади показват, че е нещо позитивно. Хората чувстват като позитивна възможността да могат да пренареждат тези партийни листи.

Депутатите решиха окончателно социологическите проучвания да не се оповестяват в деня за размисъл и в деня на гласуването.

;

При обсъждането на машинния вот се стигна до ожесточени спорове.

От БСП настояват да има машинно гласуване на евроизборите в цялата страна, а от ГЕРБ казаха, че такова ще има в 3000 секции, а изцяло то ще бъде въведено след местните избори в края на годината.

Корнелия Нинова предупреди, че ще сезира Конституционния съд и Венецианската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа
Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа
„Инвестбанк“ отрече да има нарушение в случая с паричния превод от Венецуела
„Инвестбанк“ отрече да има нарушение в случая с паричния превод от Венецуела