Спорове в парламента заради гласуването на промените в Изборния кодекс. Изненадващо - обсъждането на поправките беше преустановено заради спешно заседание на правната комисия, която предложи въвеждане на изцяло машинен вот, Но след местните избори тази година. Темата предизвика скандал.

От ляво се усъмниха в опит за фалшифициране на изборите. ГЕРБ определиха тези твърдения като атака срещу демократичния ред.

На 11-ия час от обсъждането на промените в Изборния кодекс, депутатите стигнаха до обсъждането на преференциалния вот - една от най-спорните точки.

Вчера правната комисия реши да се вдигне прагът на това кандидат-депутатът да се изкачи в листата, като изискването е да получи толкова гласове, колкото е един мандат.

От БСП дадоха пример, че ако преди са били няколко хиляди гласа, при тази поправка ще са необходими 15 000 гласа да се изкачи нагоре в листата, а за евровот - 150 000.

От ДПС казаха, че винаги са били последователни в позицията си срещу преференциалния вот.

Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля

Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля

Пред „Още от деня“ зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че преференциалното гласуване не се обезмисля с предложението за вдигане на праг...

Друга тема, която беще подложена на обсъждане, е дали да има номера пред депутатите и коалициите в интегралната бюлетина. От ГЕРБ предлагат да има - от 1 до 100, а пред преференциите от 100 нагоре, за да се избегне т.нар. феномен „15/15“. Обединените патриоти са „за“ премахването на номерата, а от БСП смятат, че това ще доведе до увеличаване на броя недействителни бюлетини.

Промените в Изборния кодекс предизвикаха нов скандал в парламента

Промените в Изборния кодекс предизвикаха нов скандал в парламента

Спорове и скандали в парламента заради гласуването на промените в Изборния кодекс. Изненадващо - обсъждането на поправките беше преустановено заради с...

При обсъждането на машинния вот се стигна до ожесточени спорове.

От БСП настояват да има машинно гласуване на евроизборите в цялата страна, а от ГЕРБ казаха, че такова ще има в 3000 секции, а изцяло то ще бъде въведено след местните избори в края на годината.

Корнелия Нинова предупреди, че ще сезира Конституционния съд и Венецианската комисия.

Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа

Румен Радев: С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа

С промените в Изборния кодекс управляващите целят служебна победа - това заяви в Сухиндол президентът Румен Радев. Той заяви още, че едва вчера е бил...

Стоян Мирчев, БСП за България: Денят започна с 1000 машини и без кворум, в момента говорим за 3 до 6000 машини, но имаме кворум и ще видим самите след малко как ще падне преференцията. Една голяма болка на ДПС. Това е вашата аморална сделка с ДПС, защото вие управлявате с тях.

Тома Биков, ГЕРБ: След като въведем машинно гласуване и като ви победим с него, и тогава да видим какво ще говорите. И ще въведем тези 3000 машини на евроизборите, ще видим резултатите в тези 3000 секции и тогава ще ви натяквам за тия резултати до края на мандата на тоя парламент.

Пламен Христов, „Воля“: Какви ще бъдат тези машини, които, колкото и да са модерни сега, след 4 години ще бъдат модерни или поне достатъчно работещи и като софтуер, и като хардуер. Никакъв шанс.

Драгомир Стойнев, БСП за България: Колеги, Патриоти, вие за какво сте, освен може би да консумирате наистина тази власт, но в крайна сметка това е истината и вие трябва по някакъв начин да реагирате, защото едни хора си прокарват законите, докато вас въобще ви няма.
​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите

​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите

Предизборната агитация ще продължи да се води единствено на български език, решиха депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс.

Юлиан Ангелов, ОП: Ние не сме знаели къде се намираме. Вие не знаете, вашите депутати говорят тука за механична машина със зъбно колело и манивела и с масльонка.

Тома Биков, ГЕРБ: Понеже повторихте няколко пъти, че правим сделки да приемаме на ДПС предложения, ами ние явно и с вас сме направили сделка, защото приехме да отпадне втория протокол. Това сделка ли беше, къде се видяхме с вас?

Драгомир Стойнев, БСП: Вие печелите във всички цигански секции. ГЕРБ печелят във всички цигански секции и може би това е единствената причина вие да не искате машинното гласуване и това е ясно, и това е факт.

Рамадан Аталай, ДПС: Аз за сделки няма да говоря. Онзи страх, онзи страх, впрочем Вас ви е страх от малцинствата. Дясната страна ви е страх от ромите, лявата страна разбрах, че ги е страх от циганите.
Правната комисия: Гласуваме само машинно след местните избори през 2019 г.

Правната комисия: Гласуваме само машинно след местните избори през 2019 г.

Парламентът удължи работното си време до приемане на промените в Изборния кодекс. Работата на парламента беше прекъсната, за да заседава извънредно ко...

Днес общественият съвет към ЦИК, в която членуват различни организации, излезе с позиция, че промените в изборните правила не трябва да се правят преди вота:

Стоил Цицелков, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК: Крайно разочаровани от това, което се случи, ние излязохме с тази позиция. Както можете да предположите, ние не я написахме в последния момент. Това е нещо, около което ние сме обединени и избрахме сега да го публикуваме като крайно наложително. В момента има фактическа отмяна на преференцията, която и ние като обществен съвет много сме се борили да се случи и всички анализи и доклади показват, че е нещо позитивно. Хората чувстват като позитивна възможността да могат да пренареждат тези партийни листи.

Депутатите решиха окончателно социологическите проучвания да не се оповестяват в деня за размисъл и в деня на гласуването.

Правната комисия в НС гласува промените в Изборния кодекс

Правната комисия в НС гласува промените в Изборния кодекс

Депутатите от правната комисия отхвърлиха предложението във всяка секция да има камери, които да предават онлайн през целия изборен ден. Идеята камери...