НОВИНИ

Изборният ден в Бурса беше удължен

5127 души гласуваха в Бурса на извънредните парламентарни избори. От тях 4593 са действителните гласове. За ДОСТ са гласували 3026, а за ДПС - 1393 души. Като цяло в Турция гласувалите са 30 605. От тях за ДОСТ - 17 067, а за ДПС - 11 701. В нито една от осемте секции в Бурса, където живеят около 150 000 български изселници, няма подадени над 1000 гласа. Изборният ден беше удължен с един час заради струпване на желаещи да гласуват пред секциите. Денят бе съпроводен със скандали, спорове, предварително попълнени декларации и пред две секции - вестници с политическо съдържание.

Александър Марков
от Александър Марков
11:19, 27.03.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Минути след края на изборния ден пред секциите в Бурса все още има желаещи да гласуват. Личните им карти са събрани. Има и закъснели, които няма как да гласуват, тъй сано в 20 часа не са били пред избирателната секция.

- Ще гласувам. Аз затова съм дошъл, от работа съм излязъл, искам да гласувам. - А ще те пуснат ли? - Зависи от тях. Има още 10 минути. Аз не мога да направя сметката. 20:30 съм излязъл от работата, за да дойда тук, те ни казаха до 9 часа, че се гласува.

Адриан - Аз сега дойдох. - Сутринта не успяхте? - Не успях, сега дойдох. - Какво казаха хората вътре? Ще Ви пуснат ли да гласувате? - Да. Ако пуснат, аз ще гласувам. - А казаха ли дали ще Ви пуснат, или няма да Ви пуснат? - Не, не казаха. Нищо не казват. - Защото по принцип се затварят вратите, и който е бил отпред - него го пускат? - Аз сега го чух, аз съм чул до 21 ч. - Ама който е бил отпред до 8 ч., му се взима личната карта и го записват. Който не е бил, не може. Това знаете ли го? - Не го знам.

Орхан Кезим, обаче, успя да гласува. Орхан живее в Бурса от 1993 година.

Орхан Кезим, живее в Бурса: Успяхте ли бързо да гласувате и какво смятате за организацита, създадена тук, в секциите, в Бурса? - За съжаление, не. Днеска именно аз три пъти дойдох, тук, в Посолството в Бурса, то и в други места имаше в Бурса, ама за съжаление, не беше много бързо, не знам защо така се получи, но все пак успяхме, все пак успяхме. - Колко време Ви отне - изчакването на опашка и след това вътре гласуването? - Повече от 2 часа.

Според Орхан, е добре да се върнат старите правила, които разрешаваха по-добре говорещите български език да помагат на позабравилите го.

Орхан Кезим, живее в Бурса: Сега, естествено, възрастни вече, които са се преселили от България в стари времена, те вече са забравили, не могат да пишат и затуй става тоя проблем.

Изборният ден бе белязан със скандали и спорове в СИК-ове за реда на гласуване. Екипът ни намери и вестници с политическо съдържание пред една от осемте секции, стана свидетел и на предварително попълване на декларации. Заради нарушенията в две секции гласуването бе преустановено за 1 час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО ще вложи три млрд. евро в сателити и киберотбрана
НАТО ще вложи три млрд. евро в сателити и киберотбрана
​Тереза Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания
​Тереза Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания