НОВИНИ

Специалният пратеник на БНТ в Ню Йорк: Изборният процес тече по-бавно отпреди

В САЩ броят на избирателните секции е 35 - това е максимално позволеният за държава извън ЕС. Макар да няма точни изчисления, общият брой на българите в страната е около 1 милион, в Ню Йорк право на вот имат около 100 000 души. В Голямата ябълка днес има открити три избирателни секции - в консулството, в Куинс и за първи път секция е открита и в постоянното представителство на България в ООН.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
19:00, 06.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Точно в 7 часа местно време избирателната секция в консулството ни в Ню Йорк отвори врати. Секционната избирателна комисия започна работа с един член по-малко и сега чака решение от ЦИК за назначаване на заместник, в противен случай не може да приключи изборният ден.

Масово българите, които идват до урните тук, не са се регистрирали предварително и се налага да попълват декларации, че не дават своя вот в друга секция.

Атанас Тошков - председател на СИК: Тази година за първи път при електронна регистрация не се налага декларация, докато миналата година беше кошмар, Тази година нещата станаха добре, но в последния момент.

Изборният процес тече по-бавно в сравнение с минали години, което е естествено заради гласуването и на националния референдум. Българите, които идват тук със сълзи на очи разказват какво се надяват да променят със своя вот и имат ясна визия за това какъв да бъде президентът на България.

Само два дни по-късно в Съединените щати също се провеждат президентски избори. Някои от сънародниците ни са решили да гласуват само на българския вот.

Заради часовата разлика изборният ден в Ню Йорк ще продължи до 3 часа през нощта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Специалният пратеник на БНТ в Берлин: Над 1100 души са гласували за президент
​Специалният пратеник на БНТ в Берлин: Над 1100 души са гласували за президент
Надпреварата за Белия дом
Надпреварата за Белия дом