ВСС повторно гласува за Иван Гешев. По темата в студиото на "Още от деня" дискутират юристът Борислав Цеков и журналистът Йово Николов.

В изявлението на президента имаше два основни мотива, те като цяло бяха по-скоро политически отколкото правни, каза Борислав Цеков.

По думите му заради това е нормално те да не бъдат разисквани в дълбочина във ВСС, тъй като "философията, която е вложена в нашата конституция във връзка с тази процедура, е че това е един професионален, а не политически избор".

Борислав Цеков, юрист: Неслучайно решаващата власт е поверена именно на ВСС, а държавният глава, доколкото има участие в тази процедура, той е по-скоро една корективна възможност, но няма право да взима окончателното решение.

Според него дискусията за избирането на Иван Гешев е била лошо организирана и на ниско ниво.

Журналистът Йово Николов каза, че са две тезите, които са застъпени на заседанието на ВСС.

Йово Николов, журналист: Едната теза е, че изявлението на г-н Радев е било политическо, другата теза беше, че той има достатъчно правни аргументи около самата процедура от гледна точка на това, че беше само един кандидат за главен прокурор и от гледна точка на професионалните качества на вече избрания главен прокурор.

По думите му истинска дискусия за избора на г-н Гешев не е била проведена.