НОВИНИ

Избраха Нанси Пелоси за председател на Камарата на представителите на Конгреса

В САЩ Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите на Конгреса. Сред първите ѝ думи на поста бяха, че не изключва възможността за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:01, 04.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Нанси Пелоси става за втори път председател на долната камара на американския Конгрес, третия по важност пост в САЩ. През 2007 г. тя бе първата жена в Америка, заемала някога този пост, и остана на него до 2011 г.

В първата си реч като председател Пелоси не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. В същото време тя уточни, че това ще зависи от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

На фона на продължаващата блокада на работата на американското правителство, не бе подмината темата и за стената по границата с Мексико.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ: Стената е нещо неморално. Нацията ни не е такава. Това не е стена между Мексико и Съединените щати, която президентът създава. Това е стена между действителността и неговите поддръжници.
;

От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Пелоси за избирането ѝ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Искам да поздравя Нанси Пелоси. Надявам се, че ние ще можем да работим заедно и ще свършим доста неща, като инфраструктура и много други неща.

Засега позицията на Тръмп за стената с Мексико остава непроменена - частичното спиране на работа от федералното правителство ще продължи "колкото е необходимо", докато не бъдат получени средствата, които иска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
141 години от Освобождението на София
141 години от Освобождението на София
Взрив пред офис на партия Алтернатива за Германия
Взрив пред офис на партия "Алтернатива за Германия"