НОВИНИ

Избраха първата жена - кмет в историята на Рим

Вирджиния Раджи спечели с убедителна преднина втория тур на местните избори в италианската столица Рим, с което се превърна в първата жена, избрана за кмет във Вечния град. Местният вот се превърна в сериозна победа за движението "Пет звезди" над управляващата партия на премиера Матео Ренци.

Георги Петров
от Георги Петров
06:21, 20.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Вирджиния Раджи спечели изборите в Рим с регистрирани 67 процента от подадените гласове пред само 33 за конкурента й Роберто Джакети, който беше кандидатът на управляващата Демократическа партия. В кратка реч в изборния щаб Раджи обяви победата си за исторически момент за Рим, тъй като бележи избора на първата жена за кмет на Вечния град. На 37-годишна възраст тя става и най-младият кмет на Рим от повече от 100 години. Раджи обеща да възстанови законността и прозрачността в града, разтърсен от корупционни скандали, и тя призова победените си съперници да бъдат по-конструктивни в опозиционната си дейност и обяви, че е готова да управлява.

Предварителните социологически проучвания предвиждаха победа за Раджи в Рим, но не и триумф за кандидатката на движение "Пет звезди" в Торино Киара Алендино. 31-годишната Алендино слага край на продължилото повече от 20 години управление на левоцентристите в града. Според информацията на предизборния си сайт новият кмет на Торино е завършила международни икономически отношения, знае три езика, симпатизира на местния футболен клуб "Ювентус" и е общински съветник в града от 2010 година насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат телефонни записи на убиеца от Орландо
Пускат телефонни записи на убиеца от Орландо
Продължава издирването изчезналото момче във водите на река Янтра
Продължава издирването изчезналото момче във водите на река Янтра