Първият специално назначен готвач за експедицията до Антарктида тази година вече е избран. След тежка битка между 37 кандидати, трима бяха допуснати до кухнята на шеф Цветомир Николов за практически изпит.

Това са тримата кандидати допуснати до последния етап на изпита за готвач на Антарктида. И тримата готови да предизвикат себе си при екстремни условия.

Уляна Яркова: Една мечта, една възможност и чест, ако ме изберат.

Калоян Добрев: Заради предизвикателството, това е нещо, което се случва веднъж в живота и смятам, че ще е уникално преживяване и приключение.

Пламен Георгиев: Температурите, белите нощи, нямането на интернет и телефон и масовите комуникации не са проблем.

Изискванията към кандидатите са да могат да готвят за много хора в ограничено пространство и условия. Журито е безцеремонно.

Галина: Казвам се Галина и съм готвила част от четирите сезона на антарктическата експедиция и затова съм днес тук.

Хлябът на Антарктида понякога се налага да се приготвя с вода от разтопения сняг наоколо, признава Галина. Затова за изпита тук в България, кандидатите са предизвикани с нещо просто. Изпитът обаче проверява издръжливостта на психиката им.

Галина: Те ще приготвят две основни неща, които често се готвят на българската хижа на остров Ливингстън. Ще трябва да приготвят хляб около 600 грама и 4 порции пиле с ориз. По какъвто начин намерят за добре, а ние ще наблюдаваме как работят и как си взаимодействат. Защото в онази среда човешкото взаимодействие е много важно.
Христо Пимпирев: Там сме в едно затворено общество, трябва да имаш много силна психика. Антарктида е друг свят, то е един континент, който е като една друга планета. Така че трябва да имаш широко отворени очи към това, което ти дава този континент.
Цветомир Николов: Най-вече търсим организационни качества и това да са чисти и подредени. Готвачът трябва да е наясно, че провизиите са разпределени правилно и знае какво прави. Хлябът е нещо, което там се прави на ръка и с помощта на един малък миксер. Когато имаш да правиш хляб за 9 до 20 човека си е предизвикателство.

Задачата за Пламен изглежда лесна, споделя тайната си за вкусен хляб.

Пламен Георгиев: Учените доказват, че накрая на ръцете хората имат най-силните енергийни окончания, които спомагат доказано за вкуса на храната и хляба, така че любов, най-вече любов му трябва, брашно, мая може повече по-малко, различни видове, но трябва любов.
Калоян Добрев: В случая аз ще сготвя в конвектомат ориза, заедно с пилето, ще го обезкостя отделно.

Експедицията трябва да тръгне на 9 ноември от София. Какво ще открият на базата след тежката полярна зима обаче никой не знае.

Христо Пимпирев: Какви температури ще посрещнат новия готвач там - във всички случаи под нулата. Надявам се да не са по-ниски от минус 10. Но там най-страшни са бурите, силните ветрове, имало е случаи когато лодките акостират с първите и пред тях се изправя една ледена стена от 5 м, по която трябва да се правят стъпала.

След дълъг изпитен ден журито избра единствената дама, която стигна до последния кръг.

Уляна Яркова: Ще се мобилизирам и стягам багажа.