НОВИНИ

Избраният за евродепутат Карлес Пучдемон не беше допуснат до сградата на ЕП

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който беше избран за евродепутат, не е бил допуснат в сградата на Европейския парламент, съобщи самият той в Туитър. Генералният секретар на институцията е отказал достъп на Пучдемон и на бившия каталунски министър Тони Комин, който също беше избран за евродепутат.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:43, 30.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Пучдемон и Комин избягаха през 2017 година от Испания в Белгия, за да избегнат арест след кризата с обявяването на независимост за Каталуния. Като новоизбрани евродепутати те имат право на едномесечен пропуск за сградата на Европарламента в Брюксел, а след първата сесия на през юли могат да получат и постоянни. Когато вчера е отишъл да вземе пропуска си, на Пучдемон е бил отказан достъп до сградата.

Говорител на Европарламента обясни, че пропуските се издават въз основа на списък, който държавите изпращат в институцията с имената на избраните евродепутати. А Испания не е подала имената на Пучдемон и Комин.

През април испанската избирателна комисия реши, че Пучдемон и Комин нямат право да бъдат включвани в партийни листи за евроизборите, защото са преследвани от правосъдието в Испания и се намират в изгнание в чужбина. Съд в Мадрид обаче оспори това решение и обяви, че двамата могат да участват в изборите.

Все още не е ясно дали Пучдемон и Комин ефективно ще могат да заемат местата си в Европарламента. Според испанските закони преди да заминат за Брюксел и Страсбург новоизбраните евродепутати трябва да положат клетва в избирателната комисия в Мадрид. Ако Пучдемон и Комин се върнат в страната си обаче, те ще бъдат незабавно арестувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се върна в парламента след тримесечно отсъствие
БСП се върна в парламента след тримесечно отсъствие
Спецакция в Монтана срещу група за наркотрафик и изнудвания
Спецакция в Монтана срещу група за наркотрафик и изнудвания