Снимка на нашия зрител Валентин Давидов ни изпрати по следите на ракообразен обитател на Черно море. Става дума за вид рак, който рибарите наричат Астакос. Години наред той не се е хващал в мрежите, тъй като замърсените води и липсата на достатъчно кислород са унищожавали популацията му.

Какво се е променило и защо изчезналото ракообразното се завръща във водите на Черно море вижте в репортажа.

Варна

Ангел Атанасов се занимава с рибарство повече от 40 години. Той разказва,че след дълго отсъствие, ракообразният обитател вече се завръща в Черно море.

Ангел Атанасов - рибар
" От пет-шест години не го е имало, защото зимите са по-топли. Това малко хора го знаят."

Според доцент Соня Узунова, ракообразното е един от най-едрите представители на вида и живее на дълбочина повече от пет метра.

Доц. доктор Соня Узунова - Институт по рибни ресурси -Варна
”Казва се Опогебия посила или както в миналото е известен на рибарите, като Астакос.”

Според доцент Узунова заради заради силно замърсените води във Варненския залив, тези ракообразни са били заличени напълно повече от две десетилетия.

Доц. доктор Соня Узунова - Институт по рибни ресурси - Варна
"Липсата на кислород, казано най-общо ги е убила. Ракообразните, особено едрите представители, са индикатор за по-чисти води.”

Според специалистите от Института по рибни ресурси именно подобряването на екологичната обстановка по черноморското крейбрежие и по-чистите води са позволили популацията на Астакос да се завърне отново във Варненския залив.