НОВИНИ

Издигат паметник на Раковски в София

Учени, интелектуалци и общественици искат да бъде издигнат паметник на Георги Раковски на едноименната улица в София. За реализирането на идеята са необходими 75 хиляди лева. Идеята на организаторите е средствата да бъдат набрани чрез дарения. Желанието на инициаторите е мястото за отдаване на почит към Раковски да стане факт на 9 октомври, когато се навършват 150 години от смъртта му.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
18:50, 08.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В София има три места, на които може да бъде видян ликът на идеолога на националноосвободителното движение в България Георги Раковски. Това са Борисовата градина, Военният клуб и Военната академия, която носи неговото име. Единствена фигура в цял ръст има именно там, но достъпът до нея е ограничен. Затова инициаторите искат да бъде издигнат още един паметник в цял ръст в градинката срещу къщата на Вазов.

Адв. Марио Топчийски, Инициативен комитет "Раковски в София"
"Паметници в цял ръст, те се броят на пръсти. Къде е паметникът в цял ръст на Левски? Аз не го знам. Няма такъв. Има в Карлово, но тук в София няма. Къде е паметникът на Любен Каравелов в цял ръст? Безспорни фигури. Затова започваме с Раковски."

Инициаторите са оптимисти, че необходимите 75 хиляди лева за изграждането на фигурата от бронз ще бъдат бързо събрани и очакват до края на месеца събраните дарения да са над 10 хиляди лева.

Калин Манолов, говорител на инициативния комитет "Раковски в София"
"Идеята дори е да можем да използваме за материал утилизирани гилзи да речем, защото това ще е още по-символично, както е оградата на военната академия, която се нарича "Георги Сава Раковски".

Предложението на инициативния комитет е подкрепено и от кмета на София Йорданка Фандъкова. Организаторите планират и мостът, който пресича булевард "Сливница" да бъде наименуван "Раковски мост". Предстои предложенията им да бъдат разгледани от Столичния общински съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият началник на отбраната встъпи в длъжност
Новият началник на отбраната встъпи в длъжност
Президентът Румен Радев се срещна с посланици на страни от Балканите
Президентът Румен Радев се срещна с посланици на страни от Балканите