От ВМРО призоваха партньорите си от ГЕРБ и Обединените патриоти да работят за изпълнението на техни приоритети за управлението на страната. Според партията на Красимир Каракачанов, трябва да има напредък в разумни срокове и само това би осмислило тяхното участие във властта. В същото време днес интелектуалци издигнаха кандидатурата на сегашния евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки за нов мандат в Европарламента.

От ВМРО смятат, че е крайно време да има напредък по техни приоритети, за които се борят от години. И посочват, че сред тях не са личните амбиции и боричкания сред Обединените патриоти. От партията настояват за правителствена програма с мерки срещу „циганизацията“ и ромската престъпност, създаване на доброволни отряди към МВР за охрана на обществения ред, начално военно обучение, противодействие на радикалния ислям, както и за по-справедливо данъчно облагане на богатите, включително и данък лукс.

На кръгла маса за патриотизма, интелектуалци и общественици подкрепиха кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат. Според него, Обединените патриоти трябва да се явят заедно на евроизборите.

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Единственото смислено и разумно нещо е да отидем обединени на тези избори, защото това искат хората, които ни поддържат и които вярват в нашата идея. Това, което трябва да се прави от всеки български представител, без значение кой е той е да преследва важни теми, които са социално и икономически важни за България - трябва да иска комисар по разширяване или комисар по транспорт, трябва да иска европейска агенция в България, трябва да иска изравняване на стандартите и на възнагражденията в съюза - това са задължителните неща. Другото е лицемерие, двоен стандарт и празни приказки.

В малката коалиция все още не са взели решение как ще участват на евровота. Предстоят разговори между лидерите на ВМРО, НФСБ и Атака.