Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева са арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. Заедно с Арабаджиеви е задържан и издирваният от Швейцария българин Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на Евелин Банев - Брендо. Според прокуратурата, Арабаджиеви са се укривали в негов имот.

Ветко и Маринела Арабаджиеви се издирват от началото на септември. Тогава прокуратурата предприе акция в техни офиси и хотели по подозрение за данъчни престъпления и пране на пари и задържа сина им Вълчо Арабаджиев.

За Ветко и Маринела се знаеше, че са във Франция, но френските власти не ги откриха във вилата им край Лазурния бряг.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: В рамките на разследването на Специализираната прокуратура са получени доказателства, че най-вероятно семейство Арабаджиеви се укрива в жилище, което се намира в близост до Барселона и което се ползва от българския гражданин Георги Семерджиев.

Това е станало повод прокуратурата да поиска от испанските власти с европейска заповед за разследване да се извърши претърсване на жилището на Семерджиев, което е в близкия до Барселона крайбрежен град Кабрера де Мар.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Същите са установени днес в 8:45 ч в жилище ползвано от български гражданин намиращо се в Кабрера де Мар в близост до Барселона.

В изпълнение на издадената още на 1 септември 2018 г. европейска заповед за арест, Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани. Имотът е претърсен и са иззети документи и вещи, които представляват интерес за българската прокуратура.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Очакваме испанските власти да ни предоставят всички онези вещи, за които сме изискали съдействието на техните органи.

В срок от 5 дни прокуратурата трябва да изпрати на испанските власти документите по искането за екстрадиция на Арабаджиеви и ако съдът в Барселона разреши, семейството ще бъде предадено на България.

Заради издадена от Швейцария европейска заповед за арест е задържан и Георги Семердижев. Той е известен като Жоро Шопа, според наши източници е издирван по подозрение за пране на 10 милиона евро, които са запорирани в клон на швейцарска банка в Княжество Лихтенщайн.

За Семерджиев се твърди, че легализира парите, които Евелин Банев - Брендо, сочен за кокаинов крал, печели от наркотици.

Задържаха Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Задържаха Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Издирваните с Европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. Те са били изненадани от...