НОВИНИ

Издирват ​22-годишния Юнес Абуякуб, смятан за "мозъка" на терора в Испания

22-годишен мъж от марокански произход е новият най-издирван мъж в Европа. Това е Юнес Абуякуб - смятан за шофьор на микробуса убиец и "мозък" на терористичната клетка, която извърши нападенията в Испания.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:36, 19.08.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в град Камбрилс, часове след като направи същото и за нападението в Барселона.

55 души остават в болница, 15 от тях - в критично състояние.

В хода на разследването стават и все по-големи приликите между терористичната клетка от Каталуния и тази, отговорна за координираната атака в Париж.

Моментът, в който микробусът убиец профучава по "Ла Рамблa", запечатан от охранителната камера на барселонски музей. На кадрите се вижда как човек, който бута детска количка, се разминава на косъм с връхлитащия бус.

Според разследващите зад волана е седял 22-годишният Юнес Абуякуб. Роден в Mароко, живял в градчето Рипол, на около 100 км от Барселона. Сочен е за главатар на терористичната клетка, отговорна за кървавите нападения. По всяка вероятност Абуякуб е успял да избяга във Франция. Претърсват се всички бусове, които отговарят на описанието на предполагаемото му превозно средство.

Полицията обискира дома му, както и няколко други адреси в градовете Жирона и Гаригас. Намерени са оръжия, муниции и експлозиви, но няма арестувани.

Само преди ден, друг мъж - 17-годишният Муса Уакабир, се смяташе за предполагаемия шофьор. По последна информация обаче той е сред четиримата терористи, убити при престрелката в курортното градче Камбрилс.

Какво е известно до момента за клетката, отговорна за атентатите в Испания? 

12 души, на възраст между 17 и 34 години. Петима са убитите терористи, трима са арестувани. Останалите се издирват. Смята се, че двама са загинали при взрива в сряда в къща в Алканар. Според полицията, вероятно това е и причината терористите да се откажат от предварително планираното бомбено нападение и да предпочетат автомобили и хладни оръжия.

По план обаче мароканската група е следвала модела, използван от белгийската клетка, отговорна за атентатите в Париж и Брюксел, а именно координирани атаки, извършени с експлозиви. Испанският вътрешен министър заяви, че ядрото на групата на джихадистите от Каталуния е разбито и няма пряка опасност от нови нападения.

Игнасио Зойдо, министър на вътрешните работи на Испания: С оглед на настоящата ситуация, решихме да не повишаваме нивото на риск от терористична заплаха от сегашното предпоследно 4-о. Ще бъдат въведени и допълнителни мерки за сигурност и засилен граничен контрол.

Петдесет и четири от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс остават в болница. 12 са в критично състояние. Най-младата идентифицирана жертва е 25-годишен италианец. Испанският крал Фелипе VI и кралица Летисия посетиха барселонска болница и пожелаха скорошно оздравяване на пострадалите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска студентка в Милано се опитва да вдъхне нов живот на затворено училище
Българска студентка в Милано се опитва да вдъхне нов живот на затворено училище
Бранджелина са осъдени да платят над половин милион евро на дизайнерка
Бранджелина са осъдени да платят над половин милион евро на дизайнерка