НОВИНИ

Издирват 7 американски моряци след сблъсък на разрушител с товарен кораб

Седем души от екипажа на американски разрушител са в неизвестност, след като корабът им се сблъска край бреговете на Япония с три пъти по-голям контейнеровоз. Сред ранените е командирът на разрушителя. Имаше риск и военният кораб да потъне, но наводнението в повредената му част вече е под контрол. Причината за катастрофата засега не са ясни.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
18:15, 17.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Сблъсъкът между двата съда стана в ранните часове на събота сутринта местно време на около 100 километра от пристанището Йокосука, в натоварен район на изхода на Токийския залив. Пораженията по разрушителя са значителни, което е предизвикало наводняване на няколко отсека, докато контейнеровозът плаващ под филипински флаг не е засегнат сериозно. Трима американски моряци са евакуирани, докато никой от филипинския екипаж не е пострадал.

Адмирал Скот Суйфт, командир на американския тихоокеански флот, определи безопасността на пострадалия кораб и издирването на изчезналите моряци като водещи приоритети. Издирването се води от хеликоптери, кораби и самолети на японската брегова охрана и сили за самоотбрана. Вашингтон дислоцира ескадрен миноносец и няколко военноморски самолета в тяхна помощ.

Според предварителни данни, 30 000-т контейнеровоз е направил неочакван обратен завой. Остава неясно как и защо разрушителят, който е екипиран с модерни радарни системи, не е успял да реагира навреме. Въпреки сериозните поражения, разрушителят „Фицджералд" достигна базата си в Йокосука на собствен ход 16 часа след сблъсъка. Американският президент Доналд Тръмп бе критикуван заради липсата на навременна реакция.

Хиляди товарни кораби акостират в пристанищата на Токио и Йокохама всеки ден, което прави района на сблъсъка изключително натоварен. Само преди няколко седмици друг американски военноморски кораб се сблъска с южко-корейски риболовен съд, но без да има пострадали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха за движение бул. Патриарх Евтимий. Нова тапа очаква столичани
Отвориха за движение бул. "Патриарх Евтимий". Нова тапа очаква столичани
На живо по БНТ Световната лига по волейбол: България - Сърбия
На живо по БНТ Световната лига по волейбол: България - Сърбия