НОВИНИ

Издирват се 100-те най-добри български рецепти

Предизвикателството отправя международният кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света". Фестивалът е с благотворителна цел, започва през май - ще гостува в големите търговски центрове на няколко града, а готвачите от Кулинарната академия са изправени пред предизвикателството да готвят както български, така и екзотични ястия. Инициативата се провежда със съдействието на Министерството на туризма, над 20 посолства, частни компании и общини.

bnt avatar logo
от
13:24, 17.04.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Над 300 майстори в кухнята вече се състезават за място на кулинарния фестивал. Ако и вие имате какво да покажете, връзвайте престилката и качете рецептата и резултата на страницата iknowbulgaria.bg

Фредрик дер Холандер, основател на Kулинарната академия: Има още време до крайния срок за участие. Има време до 25-и април за българите, които да приготвят рецетата си и да я представят на журито на фестивала. А победителите ще могат да дойдат на международния фестивал в техния град и да готвят с нашите майстори готвачи.

Един от членовете на журито, които ще подберат 100-те най-добри рецепти е шеф готвач Анри Дюно. Той е инструктор в Кулинарната академия, чиито готвачи са изправени пред предизвикателството да готвят рецепти от целия свят.

Анри Дюно, главен шеф готвач: Жена ми е българка, живея тук вече година, така че познавам българската храна.

БНТ: Кое е най-доброто и най-лошото, което сте пробвали от българската кухня?

Анри Дюно, главен шеф готвач: Времето за любимото ми ядене всъщност наближава. Това е агнешкото за Великден със спанак и мента. Това може би е любимото ми ястие. А на другото не му знам името. Прилича на нарязана книжна торбичка във вода или чай, която ядеш за закуска. Дали може да ми помогнете с името...

БНТ:Попара?

Анри Дюно: Попара! Мразя го това! Значи вие имате най-доброто и най-лошото.


Oсвен българска кухня ще има ястия от Индонезия, Азербайджан, Венецуела, Египет, Мароко - от над 20 държави по света.

Международната смесица от вкусове, цветове и аромати пристига през месец май в 7 български града. Майсторите готвачи вече точат ножовете си, защото организаторите пресмятат, че при голям интерес може да се наложи да засищат по 15 хиляди души на ден.

А всеки, който посети кулинарната фиеста ще направи услуга освен на стомаха си и на собствения си град. Готварският фестивал е с благородна кауза, избрана от всяка община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леки земетресения са усетени в Гърция и Турция
Леки земетресения са усетени в Гърция и Турция
Честват ​35 години от откриването на обсерватория Рожен
Честват ​35 години от откриването на обсерватория "Рожен"