НОВИНИ

Изгарят у нас боклук от Италия

Проверка показа, че има подписан договор за внос на балирана смет за горене в циментовите заводи. Те използват балиран боклук от Европа като гориво. Това заявиха министърът на околната среда Ивелина Василева и областният управител на Варна Стоян Пасев.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
18:34, 21.07.2016
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Договорът за внос през пристанище Варна е за една година, като гориво за завода "Девня цимент" ще бъдат внесени 35 хиляди тона отпадъци. По информация от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков за територията на областта няма подписани договори.

В момента теренът за складиране на балирани отпадъци на територията край Варненския канал е празен. Първата пратка е пристигнала преди две седмици, съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев.

Тогава беше получен сигнал за замърсяване, който и ние проверихме, но не бяха открити други нарушения освен частично разкъсани опаковки. Боклукът е внос от Италия, балите са подготвени за изгаряне - съдържат дървени частици, отпадъчен продукт от нефт, найлонови торбички, годни за горене. Това е показала проверката на областния управител.

Всички циментови заводи у нас ползват подобно алтернативно гориво, доставят си го от Европа и от завода за преработка в Езерово, край Варна. Според областната управа няма място за безпокойство:

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Не че горим боклука на Европа, просто заводът използва тези отпадъци за гориво и не знам защо има затъмнение медийно, а не са излезли да се афишира точно каква е процедурата и каква е истината.

- Нищо от тези боклуци, италиански, не отива към нашите сметища?

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: Не, нищо не отива до нашите сметища. Наистина има подписани договори, но не с правителството, а с Девня цимент и боклукът, който идва, е след сепарация. Тоест само отпадъчен материал, който става за горене без вредни емисии.

На площадката на пристанище Варна балите стоят до три дни, с един кораб пристигат между 2 500 и 3 000 тона. Италианските медии публикуваха информация, че подобен внос ще има и пред бургаското пристанище. Днес обаче областният управител на Бургас беше категоричен, че не са водени разговори и няма сключени такива договори.

Кметът на Камено - град, посочен като място за депониране на смет, също заяви, че не участват в подобен проект. Министърът на околната среда Ивелина Василева напомни, че у нас е забранен вносът на отпадъци за депониране.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: По принцип в ЕС е забранено транспортирането на отпадъци за депониране. Що се отнася до дейности по третиране, преработка на отпадъка, то това е позволено като транспорт в рамките на ЕС, но както казах - всяка една пратка трябва да бъде придружена от съответният документ и ако такива са издавани, просто трябва да проверим обемът и количествата, които са вписани в такива разрешителни.

За вноса на балирания боклук през Варна има всички разрешителни от министерството на околната среда, от митницата и от пристанището, това потвърди областният управител на Варна Стоян Пасев. За следващата доставка няма заявена дата, но след обявяването й инспекцията по околната среда и останалите институции ще следят за нарушения.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чернева: Ердоган взе цялата турска държава на ръчно управление
Чернева: Ердоган взе цялата турска държава на ръчно управление
Сметната палата ще прави одит на Летище София
Сметната палата ще прави одит на "Летище София"