НОВИНИ

Руският шпионин опитал да вербува директор на българска служба

Изгоненият от България руски шпионин се е опитал да вербува директор на българска служба. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БТВ.

Александър Марков
от Александър Марков
18:13, 01.11.2019 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

По думите на Борисов, самият служител му е съобщил за опита да бъде вербуван, след което били предприети съответните действия от българската страна. Днес руският посланик отказа коментар по случая.

Интересът на руския дипломат, уличен в шпионаж, е бил насочен към директор на българска служба.

Бойко Борисов, министър-председател: Човекът е бил много коректен към Родината си и е дошъл на време да ми каже. И сме провели всички мероприятия.

От думите на премиера става ясно, че въпросният служител сам е докладвал за руския интерес към него, показвайки лоялност към Родината си.

Бойко Борисов, министър-председател: И, между другото, чест прави, поне до днес, на Руската федерация, че не реагира реципрочно. Но когато дипломат на висок пост го хванат да вербува мои началници, мигновено го пъдя. Не след месец, не след два.

Борисов добавя, че мигновено пъди дипломати, които вербуват шефове на служби. Така България е показала недопустимост за намеса във вътрешните ни работи.

Бойко Борисов, министър-председател: Президентът Путин ме познава добре. Той знае, че аз никога не се поддавам на натиск и когато всички под строй гонеха посланици, аз не изгоних. Нашето правителство не изгони.

И допълва, че президентът Путин го познава добре и знае ,че не се поддава на натиск. Когато всички държави гонеха руски посланици под строй, България не го направи, казва Борисов и пита - какво би станало, ако той изпрати шпионин да вербува началник на руска спец служба?

Руският посланик Анатолий Макаров днес отказа да коментира случая пред "По света и у нас". ДАНС препратиха към прокуратурата и външно министерство.

Скандалът с руския шпионин се разрази в понеделник, след като прокуратурата съобщи, че един от първите секретари в руското посолство е уличен в шпионаж и е помолен да напусне България.

Прокуратурата разполага с данни, че руският гражданин е осъществявал разузнавателна дейност близо година от септември 2018 година. Руснакът е провеждал конспиративни срещи с ръководен служител от България с достъп до класифицирана информация до НАТО и ЕС. Целта била да получи секретна информация, като в замяна предлагал материални облаги.

Според украински медии, изгоненият първи секретар е Владимир Русяев, свързван с руското военно разузнаване - ГРУ. През май 2019 г. Русяев участва в честването на "Деня на победата" в Стара Загора, а миналия петък е изнесъл лекция в Софийския университет за практическите аспекти на дипломатическата кариера.

Два дни по-късно беше отказана виза на друг руски дипломат, който е трябвало да бъде назначен като аташе по отбраната в София. Москва обяви, че ще действат реципрочно, но до този момент не са го направили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществен гняв в Барселона след присъда за групово изнасилване
Обществен гняв в Барселона след присъда за групово изнасилване
Вадим скица на имот за 5 минути през сайта на Агенцията по кадастър
Вадим скица на имот за 5 минути през сайта на Агенцията по кадастър