В Австралия изгоряха други две православни църкви.


Църквата "Свети Сава" е изградена в началото на 50 гг на 19 век.
Църквата "Свети Сава" е изградена в началото на 50 гг на 19 век. © Снимка: БТА/АР

В шок и ужас към седем вечерта местно време на 1 май енориаши виждат как от прозорците на сръбския храм на 25-та улица в Манхатън излизат пламъци. Пожарът е толкова силен, че горещината се усеща на отсрещната страна на улицата. За борба със стихията са изпратени 170 пожарникари. Леко пострадали от вдишване на дим са трима от тях и възрастен мъж, който влязъл да провери положението вътре. Само часове преди това в църквата 700 души са чествали Възкресение със служба, и после с дълъг обяд. Вечерта пред димящите руини избухват в сълзи.

Храмът свети Сава е играл важна роля в живота на сръбската общност в Ню Йорк. Купен е от сръбската православна църква през 1945-та година, а е построен през 19-ти век в английски еноготически стил като филиал на Тринити Чърч. Загубата е и за целия град. През 1968 година храмът е обявен за историческа забележителност, част от културното му наследство.

© Снимка: БТА/АР

В Австралия горяха две православни църкви - гръцка в Мелбърн, където пожарът бе потушен бързо и сръбска в Сидни, която бе унищожена от пламъците. Пострадали няма. За щастие няма жертви и в друг голям пожар - в сръбската катедрала Свети Сава в Манхатън. Причината ще се разследва, но предположенията и в трите случая са, че огънят е тръгнал от велидкенски свещи.