НОВИНИ

Изградени са над 110 км от телената ограда по границата с Румъния заради чумата

До момента са изградени над 110 км от общо 133-километровата телена ограда по сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка срещу навлизането на африканска чума по свинете. Днес заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев направи инспекция дали се изпълняват всички набелязани мерки на граничния пункт Кардам.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
21:14, 15.08.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
изградени 110 телената ограда границата румъния заради чумата

Продължава строгият контрол по граничните пунктове с Румъния. Колите минават през задължителна дезинфекция. Следи се и за внасянето на храни.

д-р Борислав Каменов - директор на БАБХ-Добрич: "Проверяват се основно колите на румънските туристи, както леките така и товарните, проверяват се за наличие на свинско месо, което не е претърпяло термична обработка. Включваме кайма, сандвичи или салами."

Конфискуваните храни се съхраняват във фризери и се унищожават в екарисаж. Почти приключва и изграждането на защитната ограда с Румъния, която да спре миграцията на диви свине.

Григор Гогов - изпълнителен директор на ИАГ: "Остава да се опъне само режещата тел. Тя ще стане до края на седмицата, най-късно вторник следващата седмица, желязната тел ще бъде опъната. На местата, на които невралгичните пунктове, там където се очаква или се вижда, че са преминавали или преминават диви свине ще се сложат два реда от режещата тел."

Според Гогов, стойността на оградата ще е под 600 000 лева.До момента разходите възлизат на 514 000 лева.

Заместник- министърът на земеделието Атанас Добрев заяви,че ситуацията в Румъния е тревожна, тъй като само за два месеца огнищата на африканска чума са над 600.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието, храните и горите: "Тази болест наистина се характеризира като изключително смъртоносна. Тука нямаме време нито проби да се вземат от заразените животни, просто те умират. Тя е смъртоносна за прасетата, за човека за радост е неопасна."

Близо 500 служители на горските стопанства в страната са командировани, за да може оградата да бъде завършена възможно най-бързо.Там където е приключило изграждането ѝ, се поставят и вещества, които ще отблъскват дивите свине.

инж. Тодор Гичев - директор на РДГ-Варна: "Репелентите, които ползваме са синтетична субстанция, разработена в Германия и Австрия."

Ако африканската чума по свинете навлезе у нас, загубите за сектор "свиневъдство" ще бъдат над 1 милиард лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-ниска цена на боровинките в Благоевград
По-ниска цена на боровинките в Благоевград
Почина създателят на Чебурашка
Почина създателят на Чебурашка