Газова сделка, засилване на военното сътрудничество и връщане на турските плодове и зеленчуци на руския пазар. Това договориха в Истанбул президентите на Русия и Турция. Снощи в Истанбул беше подписано споразумението за "Турски поток". Путин и Ердоган се срещнаха почти година след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител - инцидентът, който доведе до обтягане на отношенията между двете страни.

Две години след първото съобщение за газопровода "Турски поток", строежът най-сетне получи юридическа база.

Подписаното между президентите на Турция и Русия споразумение предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция
С този документ ние решихме да ускорим работата по Турски поток.

Изграждането на тръбите трябва да завърши до декември 2019 година.

Точните параметри на втората тръба не са определени и не присъстват в подписания документ. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят.

Ердоган и Путин обсъдиха и обстановката в Сирия и се договориха, че в сирийския град Алепо трябва да бъде изпратена хуманитарна помощ. Москва и Анкара, обаче, остават на различни позиции за бъдещето на Сирия.

Владимир Путин, президент на Русия
Позицията на Русия е, че в Сирия трябва бързо да се пристъпи към политическо регулиране. И всеки, който иска възстановяване на мира, трябва да подкрепи това предложение.

Двамата президенти се договориха за засилване на сътрудничество във военната сфера и в разузнаването. На руския пазар се връщат и турските плодове и зеленчуци.

"Процесът на нормализиране на отношенията между двете страни продължава с пълен ход", заяви турският президент.