НОВИНИ

Изграждат модерен заслон на Витоша

Олекотена алуминиева конструкция, възобновяеми източници на енергия, безжичен интернет, място за зареждане на телефоните. Заслонът ще бъде изграден следващото лято в местността "Три кладенци" на мястото на стария, който е разрушен.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:15, 08.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

"Заслонът не е къща за живеене, той е за спасяване на живот". Това е водещото при създаването на проекта. И въпреки че младите архитектки са планинари, признават, че е трябвало да проведат доста разговори с туристи, алпинисти и планински спасители, за да избистрят концепцията си.

арх Мария Стайнова: Той трябва да осигурява като начало един подслон от стихиите навън. От вятъра, от дъжда. Едно сухо местенце където човек, който е дошъл, да може да пренощува и да продължи на следващият ден.

Заслонът е подчинен на условията на близо 2000 метра височина. Той ще бъде сглобен от четири алуминиеви модула, включващи веранда, изолирана от вятър и дъжд, с места за сядане, под които се намира "сухата камера" за мокри обувки, както и контейнер с питейна вода, спално помещение, склад, енергийна стена. Умното съоръжение ще функционира само ако наистина в него влязат бедстващи планинари, за да се избегнат вандалски прояви.

арх. Виолетка Славова: Ако засече много висок говор на глас се свързва с ПСС и ПСС казва - ние всъщност ви виждаме, така че имайте едно наум, какво правите в заслона. Докато когато времето е лошо и влезе човек в заслона, той започва да се подгрява, за да може човек да се стопли, да си изсуши дрехите, включва си аварийното осветление, сигнализации и т.н.

Устойчива архитектура с поглед 2050 година е приоритет в работата, идейният двигател на проекта.

арх. Андрея Момерн: Всичките идеи в моята глава се зараждат с малко лудост или с малко щуротия. Това, което съм се научил с годините, е как от тях да правим практически неща.

След реализацията на Умния заслон, вече са ясни новите предизвикателства - бъдещето на класната стая, проект, посветен на храненето, а след това и високотехнологичния екодом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново масирани проверки за тютюнопушене в заведенията в Пловдив
Отново масирани проверки за тютюнопушене в заведенията в Пловдив
Репортерски поглед: Мъчителното отваряне на досиетата
Репортерски поглед: Мъчителното отваряне на досиетата