След репортаж на БНТ2 Столичната община ще изгради нова пешеходна връзка с осветление и пасарелка в столичния квартал "Дружба". Повод за това решение станаха граждански протести, които бяха провокирани от затваряне на пътеката, която до скоро осигуряваше пряк достъп на хората до спирката на градския транспорт на булевард „Цветан Лазаров“.

София

Пешеходният достъп беше затворен през декември когато стана ясно, че пътеката минава през частен имот. През годините преминаването по нея е било по желание на собственика до момента, в който той решава да прегради имота. Според районния кмет Ивайло Цеков, изграждането на новата отсечка е решение на проблема.

Ивайло Цеков, кмет на район "Искър"
"Решението, което предлагаме, е цялостно, устойчиво, защото терените са общински и ще работи и за в бъдеще, независимо по какъв начин ще се промени територията тук."

От районната администрация водили преговори със собственика, имотът да бъде изкупен, за да може пътеката да остане, но той отказал. По думите на Ивайло Цеков единственият вариант да се върне този достъп е с промяна в градоустройствения план.

Ивайло Цеков, кмет на район "Искър"
"Това да ни даде възможност да отчуждим този имот, тези метри, за да може да има пешеходен достъп."

Тези процедури обаче отнемат много време и не е ясно какъв ще бъде изходът от тях. И докато започне изграждането на новия път, хората ще трябва да обикалят над 300 метра, за да стигат до хипермаркета и спирката. Според жителите обаче, пешеходната връзка не решава проблема.

Николай Георгиев, жител на квартал "Дружба"
"Хубаво е да има тази пътека, за която каза кметът, но тя не решава нашия проблем. Първо, защото там няма светофар, няма пешеходна пътека, там е по-далечно и разстоянието."

Хората се заканиха да протестират всяка седмица, докато проблемът им не бъде решен.