Дъждовна канализация ще бъде изградена по главната улица в Мизия, тъй като сега съществуващата система не може да поема води с такава интензивност. Това съобщи при посещението си в засегнатия от интензивните валежи град министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По предварителни данни за възстановяване на щетите в града ще са необходими до 3 млн. лв., а описването им започна днес.

Регионалният министър обърна внимание, че в Мизия от причинените от валежите кални потоци земна маса са разрушени основно улици. Справихме се веднага с републиканската инфраструктура и пренасочихме екипи на Областното пътно управление към общината. Допълнителни машини, които да се включат в почистването, са изпратени дори от Пловдив, коментира Николай Нанков. Той изказа благодарност към екипите на АЕЦ Козлодуй, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и АПИ, които се включиха в разчистването на пострадалия град.

В авариен режим ще бъдат изчистени последиците, след това започваме с цялостно укрепване на инфраструктурата, заяви министър Нанков. Той допълни, че се осигуряват допълнителни водоноски, които са необходими за измиване и изчистване на свлечената земна маса, и още няколко машини – т.нар. бобкат, които са най-маневрени и ще помогнат за разчистване на засегнатите улици и възстановяване на настилката.

След разпореждане на премиера: Започна възстановяване на щетите от пороя в Мизия

След разпореждане на премиера: Започна възстановяване на щетите от пороя в Мизия

Премиерът Бойко Борисов разпореди да започне незабавно асфалтиране на разрушените улици в градовете и общините, засегнати от наводненията. Борисов изп...

Индикативната стойност на разходите за възстановяване на инфраструктурата в общината е до 3 млн. лв. Вече се прави описание на щетите и ще се изготвят количествено-стойностни сметки. Средства ще бъдат отпуснати и от Комисията за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.

Николай Нанков посочи, че с ръководството на Община Мизия е коментирана темата за притеснения на хората за хигиената и извършване на дезинфекция в града. С кмета очертахме план от мерки. Колегите от Регионалната здравна инспекция са на разположение. Проблем с водата няма, качеството е в необходимите норми, няма заливане на помпената станция, увери регионалният министър.

Общините Хайредин, Борован и Мизия обявиха бедствено положение

Общините Хайредин, Борован и Мизия обявиха бедствено положение

Със Заповед на областния управител на област Враца е обявено бедствено положение на територията на общините Хайредин, Борован и Мизия, съобщиха от пре...