Санданското село Златолист, където се намира храмът „Свети Георги”, а и преди повече от 80 години в него е живяла лечителката и пророчица преподобна Стойна, да се превърне в туристическа дестинация за поклоннически и екотуризъм. Това е намерението на кмета на Сандански Кирил Котев. Според него, за да се привлекат повече туристи обаче, е необходимо да се изгради добра инфраструктура - пътища и водопреносна мрежа.

Сандански Рожен, Сандански Златолист, Сандански

От кметството в Сандански обясниха, че са взели мерки и чакат одобрение на проекта за цялостната рехабилитация на второкласния път, който води до храма в село Златолист. Ако изготвеният проект не бъде финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”, средства за частичен ремонт ще бъдат заделени от бюджета на Общината. В Златолист все още няма и водопроводна мрежа и местните жители ползват питейна вода от сондажи.

Кирил Котев, кмет на община Сандански:
“Тази година имаме заложени средства и ще прекараме трасе за прекарване на водопровод от Рожен до Златолист. Тази година ще бъде проектиран и се надявам другата година да изградим такъв вопродовд, така че виждате реални стъпки направени в тази поска.

Кога ще завърши проектирането?

Кирил Котев, кмет на община Сандански:
До края на годината ще бъде направено, заложени са ни средствата в бюджета за 2017 така че ние през 2017 година, би трябвало да сме завършили и самото проектиране.”

От кметството в курортния град казаха още, че за проектирането на трасето, където ще бъде изграден водопроводът, са отделени 8 хиляди лева от общинския бюджет. Водопроводът ще свързва санданските села Рожен и Златолист. От следващата година се очаква и жителите на Златолист да имат питейна вода по чешмите си.