Кметството на Париж реши да засили охраната на Айфеловата кула, като изгради защитна стъклена стена около нея. Строителните работи ще започнат вероятно тази есен. Проектът струва 20 милиона евро.

© БТА

Много скоро снимките на Афеловата кула ще изглеждат различно. До няколко месеца около парижката желязна дама ще бъде изградена защитна стъклена стена с височина два метра и половина. Стъклото ще е противокуршумно, а целта е защита на монумента от терористични атаки. Седем милиона души посещават всяка година най-разпознаваемия символ на Франция.

Сега около Айфеловата кула има само метални заграждания и то от месец юни, това лято.

Стената ще обгради целия площад около кулата. Входовете от север и юг ще бъдат забранени, влизането ще става през парковете от другите две страни.

Кметството в Париж е решено да съхрани ценното наследство.

Жан-Франсоа Мартен, зам.-кмет на Париж: До края на година ще започнем работите по много по-естетична и елегантна система за сигурност.

Цената на амбициозния проект е 20 милиона евро. Началото на строителството вероятно ще е тази есен. Техническите подробности още не се съобщават, но със сигурност достъпът до подножието но кулата ще бъде безплатен за посетители.