НОВИНИ

"Изгубени в жп превоза" в Пловдив

На пероните на жп гарата в Пловдив липсват указателни табели за номерата на коловозите, по които пристигат и заминават влаковете по различните направления. Така намирането на правилната композиция понякога се оказва „мисия невъзможна“. "Изгубени ли са в превоза" пътниците на пловдивската жп гара – провери Галена Паскова.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
10:38, 12.12.2016
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Жп гара - Пловдив, 12 часа на обяд. Празните влакове са повече от чакащите хора. Оживление има само по близките дестинации до Карлово и Асеновград. Табелките на челните коловози там са стари, но поне ги има. Пътуващите до по-далечни дестинации обаче трябва да са наблюдателни, за да открият своя влак. В противен случай могат вместо в Бургас да се отзоват в София например.

Обозначение с номерата на коловозите има само от една страна на изходите на подлеза в гарата. Такива табели обаче на пероните липсват.

Лора Нейкова: Ами би трябвало, ако сте от Пловдив, да съумеете да разберете кой е коловозът, но иначе мисля, че за други хора би било доста объркващо.
БНТ: Защо, според вас няма обозначение?
- Ами според мен, защото е безотговорност, като цяло на управата на гарата, на БДЖ.
БНТ: Лесно ли се ориентирахте кой коловоз е това?
Стефан Стефанов: Това е четвърти и пети. - Не е ли пети и шести? - Ами, може. Да не си объркате влака?- Не.

В подлеза на гарата чуденето става още по-голямо. Вместо указателни табели с номерата на коловозите над главите на хората висят кабели.

Информационно табло за пристигащите и заминаващи влакове от жп гара- Пловдив в момента в подлеза няма. Хората се ориентирали единствено от звуково известяване.

От фирмата-концесионер на жп-гара Пловдив ни обясниха, че при ремонта на подлеза са подготвили места за табла, които трябва да бъдат поставени от превозвача.

Информация обаче няма и работещите в магазините упътват заблудилите се хора.

Дони Стоева: Пречи ми определено, сега се чудих да отида, да попитам точно да няма промяна, така че това е добре да съществува като информация.
Лянуш Хасан: Предимно възрастните хора питат за коловозите, за таблото как могат да се информират, откъде могат да излязат, питат хората. - Значи, вие сте човекът, който спасява заблудени пътници? - Еми, по някой път, да.

Оказва се, че проблемът в Пловдив ражда интересни решения. Заблудените могат да бъдат лично екскортирани до правилния влак от „капитан Калин Иванов“.

БНТ: Капитан Иванов какво правите на гарата?
- Упътваме пътници за влака от София за Бургас до Варна. Има ли хора заблудени, понеже няма табели горе? - Има, много хора пътници, много са щастливи и доволни- Че са заблудени ли? - Не, не са заблудени.

Според „капитан Иванов“ информационно табло в подлеза на гарата ще има следващата година. Тези, които пътуват често приемат проблема спокойно, други се питат имало ли е въобще някога табели на пероните.

Лора Нейкова: Да ви кажа не, не си спомням да е имало, ако е имало просто трябва да е имало преди 10-11 години. Оттогава съм тук.
Стефан Стафанов: В момента, както забелязвате, тече ремонт на Централна гара. - На това го отдавате? - Да, след време ще се появят и табели и всичко ще е наред.

Докато се появят информационни табла обаче, ако пътувате от Пловдив по-добре потърсете "капитан Иванов“, за да сте сигурни, че сте на правилния коловоз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести след двойния атентат в Истанбул
Арести след двойния атентат в Истанбул
Евакуираха 32-ро СОУ в София заради пламнал трансформатор
Евакуираха 32-ро СОУ в София заради пламнал трансформатор