НОВИНИ

Изгубеният портрет на Дикенс

Портрет на Чарлс Дикенс, изгубен преди 150 години, беше намерен в Южна Африка. Той е върнат във Великобритания и ще бъде на показ в Лондон от следващата седмица.

bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 26.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

В неизвестност от 150 години, изгубеният портрет на Чарлс Дикенс беше намерен на пазар в Южна Африка. Картината е нарисувана от Маргарет Гилис през 1843 г. и изобразява викторианския писател на младини, когато той е писал известнaта негова книга "Коледна песен". Малко след като картината е поставена в Кралската академия на изкуствата, тя изчезва.

Филип Мулд, търговец с произведения на изкуството:Портретът може да бъде считан като компонент на "Коледна песен", книга, която разказва за трудния живот на лондонската работническа класа във викторианска Англия. Портретът е нарисуван с чувство на съпричастност. Чувство, което е било истинска рядкост по това време.

14-сантиметровият портрет беше намерен миналата година в южноафриканската провинция Квазулу-Натал. Той е успешно реставриран и е готов да бъде показан отново.

Сега картината е собственост на лондонски дилъри на изкуство. Поради тази причина, музеят посветен на Чарлс Дикенс събира нужните средства, за да я откупи.

Синди Шугру, директор на музея "Чарлс Дикенс": Това е много интимен и вдъхновяващ портрет на Чарлс Дикенс, защото ни напомня, че можем да бъдем по-добри; че всеки може да бъде спасен; че промяната започва от самите нас. Затова ние искаме да върнем този вдъхновяващ портрет там където му е мястото, а именно в дома на Дикенс.

Портретът ще бъде изложен в галерията до 25 януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж с с 95% увреждания намери работа след репортаж на БНТ
Мъж с с 95% увреждания намери работа след репортаж на БНТ
Сиатъл забрани пластмасовите сламки за пиене
Сиатъл забрани пластмасовите сламки за пиене