НОВИНИ

Изхвърлят ли се ненужните лекарства на необходимите места?

Наредба на здравното министерство забранява изхвърлянето на ненужни медикаменти в кофите за смет. За спазването ѝ отговарят общините. Те са длъжни да осигурят на домакинствата места, на които да предават лекарствата с изтекъл срок.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
08:50, 17.03.2019
6297
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Този чувал е почти пълен с лекарства с изтекъл срок на годност. Събирани са около 1 година в офиса на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в София.

Мариетка Димитрова - Асоциация на родителите на деца с епилепсия: Наши родители ги носят, защото няма къде да ги изхвърлят. В кофата за боклук е опасно.
Диана Балева - експерт в МОСВ: Те биха могли да бъдат извадени от там от недобросъвестни граждани и те да ги консумират, което създава риск за тяхното здраве.

Столичната община е осигурила мобилен пункт, в който освен стари лекарства могат да се предават и други отпадъци.

инж. Петър Трайков - директор "Управление на отпадъците", СО: Тя е и за бои, лакове, живак, съдържащи вещи и предмети. Също така бои, мастила, перилни препарати.

Пунктът обикаля различни райони на София по предварително утвърден график.

Мариетка Димитрова - Асоциация на родителите на деца с епилепсия: Това не устройва хора, които са болни, с увреждания - остават им лекарства.
инж. Петър Трайков - директор "Управление на отпадъците", СО: Абсолютно достатъчно е, тъй като тези отпадъци не се генерират постоянно. Това не са битови отпадъци, които от ежедневието ни се образуват.

През миналата година в София са събрани над 1200 килограма ненужни лекарства. В Пловдив медикаментите с изтекъл срок също се предават в мобилен пункт. Но има хора, които не знаят за него.

Общината организира информационни кампании. Осигурила е и друга възможност на хората да изхвърлят опасни отпадъци.

Гергана Василева - главен експерт в Дирекция "Екология и управление на отпадъците" - Община Пловдив: От 2017 г. функционира площадката на територията на Общинско предприятие "Чистота", на която гражданите могат да предават такива опасни отпадъци от домакинствата.

В София също се организират информационни кампании. А глобата за изхвърляне на лекарства в кофите за боклук е от 300 до 1000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Овчаров: Да бъде направен ясен разчет за ползите от Турски поток
Румен Овчаров: Да бъде направен ясен разчет за ползите от "Турски поток"
Има опасност от затваряне на бензиностанции в Русе на 1 април
Има опасност от затваряне на бензиностанции в Русе на 1 април