Безпрецедентно наказание за Русия заради системни нарушения на антидопинговите правила в спорта. Страната получи 4-годишна забрана да участва в големи международни състезания. Решението беше взето единодушно от изпълнителния комитет на Международната антидопингова агенция в Лозана.

Тежката санкция идва в резултат на разкритията за нови случаи на манипулиране на данни от допинг проби от руските власти.

Наказанието означава, че името Русия, руският флаг и руският химн няма да присъстват под каквато и да е форма на големи спортни събития в следващите 4 години.

Все пак остава възможността отделни руски спортисти, които докажат своето чисто допинг досие, да участват, но само като неутрални състезатели.

Отстраняването на Русия обхваща две олимпиади - лятната догодина в Токио и зимната в Пекин през 2022.

Любопитното е, че мярката важи за Световното първенство по футбол в Катар, но не и за Евро 2020, за което Русия запазва своето домакинство и право на участие. Причината - европейските първенства по футбол не са част от списъка от големи спортни събития на УАДА. Наложеното наказание подлежи на обжалване в триседмичен срок.

© БГНЕС