НОВИНИ

Изключителен успех за Софийска опера и балет на турнето в Япония

Софийска опера и балет гастролира с изключителен успех на японска сцена. След първите два дни от турнето, публиката е останала възхитена от постановката "Кармен", дело на директора на операта маестро Пламен Карталов, коментира диригентът Кейтаро Харада.

изключителен успех софийска опера балет турнето япония
bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 09.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Постановката използва по интересен начин елементи от древногръцкия театър и японския театър "Но". Всички коментари са били изключително положителни, допълни диригентът.

Кейтаро Харада, диригент: Това е много добро начало на двуседмичното турне на Софийската опера. Всички са много доволни, има чудесна енергия, привършихме два дни в Токио, сега отиваме в Нагоя, след това се връщаме в "Токио" за "Турандот" и оттам нататък - следващ ден, следващ ден, следващ ден...11 представления.

За Япония идването на Софийската опера е страхотен подарък, защото България е много важен партньор в допломатическите отношеня, допълва диригентът.

Кейтаро Харада, диригент: Радвам се, че участвам в това турне и се чувствам като член на семейството на Софийската опера и балет. Обичам всички, харесва ми да правим музика заедно и дотук имаме изключителен успех. Остават още две седмици и се надявам тази енергия да се запази, а турнето да бъде много успешно.

Г-н Карталов е вдъхновен от японската култура, по-конкретно от театър "Но" до голяма степен, това личи и от сценичната подредба - изключително семпла, цветовете са ограничени до черно, червено - малко на брой и акцентиращи. Това има голям ефект - дори самите цветове изиграват една роля и придават атмосфера, което е много сполучливо в случая, ми се струва, коментира впечатленията си от спектакъла Джуничи Нихей, президент на Japan Arts корпорейшън.

"Кармен" е интересна с това, че емоциите се редуват в краткото време на постановката - внезапно влюбване, внезапно разлюбване, омраза и така нататък - тези интензивни емоции и тяхното редуване се изпитват и от групата. Тази група спомага за изпитването на емоцията, сякаш ни показва какво има вътре в сърцето на героите.

Джуничи Нихей, президент на Japan Arts корпорейшън: И аз благодаря много, като японец. За нас, като чуем България, за какво се сещаме - разбира се ключовата дума най-често е "кисело мляко", но ако трябва да помислим и за нещо друго, това би било разбира се, розата, българската роза, сигурно и други неща…но за мен, за нас, едно много важно нещо, заради което ценим България, това е българската опера. Тя е нещо изключително важно, ценност, която искам да представим на всеки японец. Много съм благодарен, за това, че толкова дълго време вече имам възможност да се докосна до тази ценност и се надявам от тук нататък и за в бъдеще да продължат нашите успешни взаимоотношения, за да достигне тази опера и до нашата публика.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследващи журналисти: Военният д-р Мишкин е вторият отровител на Скрипал
Разследващи журналисти: Военният д-р Мишкин е вторият отровител на Скрипал
Македония започна процедура за промени в конституцията
Македония започна процедура за промени в конституцията