НОВИНИ

Цигулка на 300 години беше показана в Казанлък

Изключително ценна цигулка - на 300 година бе показана днес в Казанлък. Редкият музикален инструмент гостува на провеждащия се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара.

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 29.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на прочутия италиански майстор - лютиер Джузепе Гуарнери. Той е донесен в Казанлък от Дзен Кан - директор на Консерваторията в Пекин и депутат в Китайския парламент. Цигулката е притежание на частен колекционер от Китай

Едрьо Едрев, лютиер: Този инструмент е много известен. Преди 4-5 години той беше притежание на италиански много известен цигулар Марчело Дичи и с течение на нещата, тъй като той почина, този инструмент бе откупен от китайска страна.

Ценната цигулка ще бъде показана в Казанлък само 24 часа.

Едрьо Едрев-лютиер: Защото този инструмент има нужда да си почине. Светлината му вреди. Този инструмент най-вероятно охраната, която сме наели, е за много кратко време. Този инструмент стои в стаи, където има много сигурни хора, които го охраняват.

Жителите и гостите на града на розите ще могат да видят рядкото музикално произведение на изкуството в събота в 20 часа в Музея на розата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са убити, след като мъж откри стрелба по полицаи в Лиеж
Трима души са убити, след като мъж откри стрелба по полицаи в Лиеж
Електронната система ще намали с 10% времето за обслужване в Агенция Митници
Електронната система ще намали с 10% времето за обслужване в Агенция "Митници"