НОВИНИ

Изкуство в сърцето: Скулпторът Крум Дамянов пред БНТ

Срещаме ви със скулптора Крум Дамянов. Почти няма жанр, в който той да не творил. За традициите казва, че това е като поглед в огледалото за задно виждане, който ти позволява да продължиш напред. По пътя напред 17 негови скулптори съвсем скоро ще красят една от най-известните и красиви сгради на Венеция - "Мизерикордия".

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:27, 29.04.2018
Чете се за: 01:04 мин.
Още
Крум Дамянов - скулптор: Скулптурата за мен си е моят живот. Носи ми всичко. Носи ми занимание. Носи ми радост.

Не просто да изваеш, а да вдъхнеш живот на творбата си - за това е нужно повече от талантлива ръка.

Крум Дамянов - скулптор: Не са ръцете, а тука и тука - (сочи главата и сърцето) е истината. Сега в момента зад името ми стоят най-големите ансамбли на България - Стара Загора, Шумен, Търново, София имам.

За да се захване да творби, е нужно нещо да го човърка отвътре, да не му дава мира. Изкуството трябва да повдига въпроси, казва ни Крум Дамянов. Чрез него той изобличава безразличието, безчовечността, лошотията.

Крум Дамянов - скулптор: Не мога да започна една работа или я изгубвам по време на правенето ако нямам темата на произведението. Това е въпроса, който аз задавам към публиката и който стига до публиката като трогване, като емоция.

Възхищава се на Пикасо - личи си в творбите му. Подготвя експозиция.

Крум Дамянов - скулптор: Аз много отдавна правя портрети на Пикасо и правя варианти много и един от тези е включен в изложбата. И една серия, която сменяше дрехите си. Най-напред я направих от керамика, която много харесвам. След това излезе от метал и това отива на изложба. Третировката на този метал особено последните години е нова и за мен и ми доставя и любопитство и интерес.

Скулптури на Крум Дамянов ще вязат в диалог с уникалните икони, изписани с 22-каратово злато. Мястото е сърцето на Венеция. Името на експозицията - символично - "Пазителите''. Датата - 5-и май.

Крум Дамянов - скулптор: Изложбата е с колежката Лили Владимирова - двамата я правим. За мен е интересно как биха звучали икони и моите работи на едно и също место. Все едно цигулка и тромбон - много различни по тембър, по манталитет. Доста контрастни са и би трябвало да звучат добре.

Крум ни безпокои, тревожи, събужда ни внезапно. Лили ни успокоява, утешава, дава ни упование. Заедно - те са "Пазителите" - на ценностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: Управляващата коалиция е стабилна
Волен Сидеров: Управляващата коалиция е стабилна
Започна обиколката на японския премиер Шиндзо Абе в Близкия изток
Започна обиколката на японския премиер Шиндзо Абе в Близкия изток