Средната сметка за отопление и топла вода през изминалия отоплителен сезон е малко над 500 лева, показват данните на топлиннит счетоводители. Докато в провинцията масово топлофикациите отчитат всеки месец, в София основна част от хората са с годишни изравнителни сметки.

Точно изчислените сметки за парно и топла вода в София са под 10%. Половината от потребителите имат да получават пари от „Топлофикация“, а другата половина - да плащат допълнително.

Милена Стоянова, управител на „Техем“: Сметките са малко по-ниски от миналата година като цяло повече хора имат суми за получаване в резултат на това
© БНТ

По данните на най-големият топлинен счетоводител у нас близо една четвърт от хората с централно отопление имат да плащат или получават до 100 лева.

Милена Стоянова, управител на „Техем“: Около 25% от нашите клиенти средно имат суми за доплащане или получаване от порядъка на 10 лева, тоест около десет лева е разликата в края на отоплителния сезон, което означава за нас, че прогнозните сметки са били коректно пресметнати.
© БНТ

Средната сметка за отопление през миналия сезон за апартамент до 50 квадрата е близо 370 лева, за голям апартамент до 100 квадрата топлото пък е струвало 707 лева.

Петя Маргаритова, управител на „Нелбо София“: Потребителите свикват с новия начин за изчисляване на дяловете и вече съответно резултатите при изравнителните сметки. Положителното, което забелязваме като тенденция, че доста от потребителите ни, които са се били отказали от отопление в изтеклия отоплителен сезон, възстановиха своето ползване.

Топлинните счетоводители напомнят, че крайният срок за обжалване на изравнителните сметки преди да влязат във фактурите е 30 дни след получаването им. След това тече още 60 дневен срок за обжалване на самите фактури.

© БНТ