Определят излитането на най-мощната ракета като най-голямото космическо постижение на десетилетието. Какво значи този полет за човечеството - коментар на Цветелина Йорданова

Илън Мъск направи стъпка към по-голямата си мечта лично да стъпи на Луната, а компанията "Спейс Екс" доказа, че работи последователно в две посоки, използването на ракети за многократна употреба и драстичното намаляване на цените на полетите в Космоса

Идеята за тази ракета се роди още през 2004 г., а 7 години по-късно беше представен проектът и сега виждаме "Фалкън Хеви" след първия ѝ успешен експериментален полет.

Тази ракета ще се използва освен за извеждане на туристи евентуално до Луната, но и за по-амбициозни цели - мисии до Марс.

Д-р Камен Козарев, гл. асистент в Института по астрономия - БАН: Надявам се, че този полет ще ускори подготвянето на бъдещите мисии, защото ще намали. Ракетата трябва да бъде тествана още няколко пъти, изключително успешен опит. След това ще се пробват полети с полезни товари без хора. "Спейс Екс" е компанията, която може би прави най-големите революционни стъпки. Ракетата "Сатурн 5" - извела астронавтите до Луната. Тя се беше запътила към орбитата на Марс, но се оказа, че е преизпълнила мисията си и последните.